settings icon
share icon
Pitanje

Može li kršćanin biti proklet? Da li bi Bog dozvolio da neko baci kletvu na kršćanina?

Odgovor


Biblija nam kaže da “kao vrabac kad prhne, kao lastavica kad odleti, takva je kletva bezrazložna: ona ne stigne” (Izreke 26:2). Ovo znači da besmislene kletve nemaju nikakvog efekta. Bog ne dozvoljava da se na Njegovu djecu baci kletva. On je suveren. Niko nema silu da prokune one koje je Bog odlučio da blagoslovi. On je jedini koji može da izrekne sud.

“Kletve” u Bibliji su uvijek opisane kao nešto negativno. Ponovljeni zakon 18:10-11 broji one koji bacaju kletve sa onima koji čine druga djela koja se “gade Gospodu”, kao što je žrtvovanje djece, čaranje, vračanje, gatanje ili nekromantija (prizivanje duhova). Mihej 5:11 kaže da će Bog uništiti gatanje i one koji bacaju čini. Otkrivenje 18 opisuje kletve kao dio obmane koju će koristiti antikrist i njegov “veliki grad Babilon” (st. 21-24). Iako će prevare posljednjeg vremena biti toliko velike da bi čak i izabrani bili prevareni kad nas Bog ne bi zaštitio (Matej 24:24), On će u potpunosti uništiti Sotonu, antikrista i sve koji ih slijede (Otkrivenje, 19 i 20 poglavlje).

Kršćanin je nanovo rođen kao nova osoba u Isusu Kristu (2. Korinćanima 5:17) i mi smo u konstantnoj prisutnosti Duha Svetog koji živi u nama i pod čijom zaštitom živimo (Rimljanima 8:11). Mi ne treba da brinemo o tome da li će neko baciti bilo koju vrstu paganskih čini na nas. Vudu, vračanje, čari ili kletve nemaju silu nad nama, jer to dolazi od Sotone, a mi znamo da je “jači koji je u vama (Krist), negoli koji je u svijetu (Sotona)” (1. Ivanova 4:4). Bog ga je pobijedio i mi smo oslobođeni da slavimo Boga bez straha (Ivan 8:36). “Gospod je moja svjetlost i moje spasenje. Koga da se bojim? Gospod je zaštitnik moga života. Od koga da strepim?” (Psalam 27:1)

EnglishVrati se na bosansku stranu

Može li kršćanin biti proklet? Da li bi Bog dozvolio da neko baci kletvu na kršćanina?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries