settings icon
share icon
Pitanje

Da li bi kršćanin trebalo da ima osiguranje?

Odgovor


Kršćani se često bore sa pitanjem da li da izvade osiguranje i da li to pokazuje nedostatak vjere. Nije pogrešno imati takva pitanja i vjernici bi trebalo da istražuju Pismo kako bi došli da odgovora za koje smatraju da su biblijski.

Kao prvo, složimo se oko toga da se osiguranje specifično ne spominje u Bibliji. Ako nešto nije određeno u Riječi Božijoj, onda treba da izvučemo zaključak iz principa i naučavanja koja se provlače kroz cijelo Pismo. Nakon pretraživanja svega što se može primijeniti, različiti vjernici bi mogli doći do različitih ličnih ubjeđenja. 14. poglavlje Poslanice Rimljanima kaže da u ovakvim situacijama treba cijeniti uvjerenja drugih. U istom poglavlju piše da svaki od vjernika treba odgovorno da bude uvjeren u svoje mišljenje (Rimljanima 14:5). Način na koji je ovo napisano ukazuje na to da se od nas zahtijeva da proučavamo Riječ Božiju i tek onda da formiramo pobožna lična uvjerenja. Zadnji stih istog poglavlja tvrdi da šta god odlučili, to mora da bude djelo vjere.

Ovdje su neki od biblijskih principa koji nas mogu voditi. Mi treba da poslusamo autoritete koji sun ad nama. Prema tome, ako nam zakon nalaže da imamo osiguranje, kao što je to slučaj sa autom, moramo se povinovati. Treba da se brinemo o svojim porodicama. Prema tome, trebalo bi da planiramo unaprijed ono što je korisno za njih. To također može uključiti pripremu za neželjenu i nepredvidivu ranu smrt roditelja. Životno osiguranje može izgledati kao nedostatak vjere, ljubav prema novcu, razumno planiranje, ili možda mudro upravljanje novcem. Uslovi i ubjeđenja vezano za ova područja mogu biti različita od osobe do osobe. Bog sigurno zagovara planiranje unaprijed. U priči o Josipu vidimo kako njegovo mudro planiranje nije spasilo samo izraelski narod, nego i Kristovu lozu (Postanak 41).

Zaključak je da moramo proučavati Riječ Božiju i zazivati Njega, pitajući šta On želi da uradimo u nekom području života. Hebreji 11:6 tvrde da je bez vjere nemoguće ugoditi Bogu. Ispravno pitanje bi bilo: “Da li će ovo biti ugodno mom Ocu u nebu?” Drugi stih za razmišljanje je Jakov 4:17, koji razjašnjava da ako imamo šansu da činimo dobro, trebalo bi da ga činimo, ili u suprotnom, griješimo. Još jedan od stihova koji ovo spominje je 1. Timoteju 5:8, koji kaže da ako želimo da služimo drugima, moramo početi od svoje porodice. Osiguranje može biti dobro i pogodno oruđe koje će nam pomoći da dosegnemo te ciljeve.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li bi kršćanin trebalo da ima osiguranje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries