settings icon
share icon
Pitanje

Da li je kršćanin koji stalno pada u grijeh i dalje spašen?

Odgovor


Ovo je pitanje o kojem se godinama neprestano raspravlja. Riječ “otpadnik” ili “otpadništvo” se ne pojavljuje u Novom zavjetu i korištena je u Starom, prvenstveno za Izrael. Židovi, iako Božiji izabrani narod, stalno su mu okretali svoja leđa i bunili se protiv Njegove Riječi (Jeremija 8:9). Radi toga su morali da prinose žrtve za grijehe iznova i iznova, kako bi obnovili svoj odnos sa Bogom kojeg su uvrijedili. Kršćanin, međutim, ima kao pomoć savršenu, jednom zasvagda prinešenu Kristovu žrtvu i nisu mu potrebne dalje žrtve za grijeh. Sam Bog je zadobio spasenje za nas (2. Korinćanima 5:21) i pošto nas je On spasio, istinski kršćanin ne može otpasti toliko da ne može da se vrati.

Kršćani zaista griješe (1. Ivanova 1:8), ali kršćanski život ne može da se okarakteriše kao život grijeha. Vjenici su nova stvorenja (2. Korinćanima 5:17). Mi imamo Duha Svetog u sebi, koji proizvodi dobar plod (Galaćanima 5:22-23). Kršćanski život bi trebalo da bude promijenjen. Kršćanima je oprošteno, bez obzira koliko puta pogriješe, ali u isto vrijeme bi trebalo da žive sve posvećeniji život, kako su bliže Bogu i sličniji Kristu. Trebalo bi da ozbiljno posumnjamo u osobu koja tvrdi da je vjernik a ipak živi život koji govori drugačije. Da, istinski kršćanin koji privremeno padne u grijeh je i dalje spašen, ali u isto vrijeme osoba koja živi život kontrolisan grijehom nije zaista kršćanin.

Šta je sa onima koji poriču Krista? Biblija nam govori da ako neko poriče Krista, on ga nikad nije zaista ni poznavao. “Od nas izađoše, ali nisu bili od nas; jer kad bi bili od nas, ostali bi s nama; na njima se je trebalo očitovati da nisu svi od nas.” (1. Ivanova 2:19) Osoba koja odbije Krista i okrene svoja leđa vjeri pokazuje da nikad nije ni pripadala Njemu. Oni koji mu pripadaju ostaju s Njim. Oni koji se odreknu svoje vjere, nisu je nikad ni imali. “Pouzdana je riječ: Ako smo s njim umrli, s njim ćemo i živjeti; ako s njime podnosimo, s njim ćemo i kraljevati; ako ga se odreknemo, i on će se nas odreći. Ako smo mi nevjerni, on ostaje vjeran, jer se sama sebe ne može odreći.” (2. Timoteju 2:11-13).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je kršćanin koji stalno pada u grijeh i dalje spašen?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries