settings icon
share icon
Pitanje

Da li je moguće biti kršćanin homoseksualac?

Odgovor


"Ne znate li vi da nepravednici neće baštiniti kraljevstva Božjeg? Ne prevarite se u tome! Ni razvratnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni pederasti svih vrsta, ni kradljivci, ni zelenaši, ni pijanci, ni klevetnici, ni lupeži neće baštiniti kraljevstvo Božje." (1. Korinćanima 6:9-10). Postoji sklonost da se homoseksualnost proglašava najgorim od svih grijeha. I dok je neosporno, biblijski rečeno, da je ona nemoralna i neprirodna (Rimljanima 1:26-27), ni na koji način Biblija ne opisuje homoseksualnost kao neoprostivi grijeh. Niti naučava da je to grijeh sa kojim se kršćani nikad neće boriti.

Možda je to ključni izraz po pitanju toga da li je moguće biti kršćanin a homoseksualac: "boriti sa". Moguće je da se kršćanin bori sa iskušenjima homoseksualnosti. Mnogi homoseksualci koji su postali kršćani imaju stalne borbe sa homoseksualnim osjećanjima i željama. Neki strogo heteroseksualno orijentisani muškarci i žene su u nekom momentu života iskusili "tračak" homoseksualnog interesa. Da li je neka osoba kršćanin ili ne, ne odlučuje to da li postoje ove želje i iskušenja ili ne. Biblija je jasna u tome da nijedan kršćanin nije bezgrešan (1. Ivanova 1:8,10). I dok neki određeni grijeh/iskušenje varira od jednog kršćanina do drugog, svi se bore sa grijehom i svi ponekad padnu u tim borbama (1. Korinćanima 10:13).

Ono što razlikuje kršćanski život od nekršćanskog je borba protiv grijeha. Kršćanski život je progresivno putovanje nadvladavanja "djela tijela" (Galaćanima 5:19-21) i dopuštanja Božijem Duhu da proizvede "plod Duha" (Galaćanima 5:22-23). Da, kršćani griješe, ponekad strašno. Nažalost, nekad se kršćani ne razlikuju od nekršćana. Međutim, istinski kršćanin će se svaki put pokajati, svaki put vratiti Bogu i uvijek će nastaviti da se bori protiv grijeha. Ali Biblija ne podržava zamisao da je neko ko iznova i iznova griješi i ne kaje se, kršćanin. Obratimo pažnju na 1. Korinćanima 6:11: "I takvi ste bili neki; ali se opraste, ali se posvetiste, ali se opravdaste u imenu Gospodina našega Isusa Krista i u Duhu Boga našega".

Prva Korinćanima 6:9-10 nabraja grijehe koji, ako im se stalno prepušta, pokazuju da ta osoba nije otkupljena – da nije kršćanin. Često se homoseksualnost izdvaja na ovoj listi. Ako se neko bori sa homoseksualnim iskušenjima, za nju se pretpostavlja da nije spašena. Ako je neko zaista uključen u djela homoseksualnosti, za nju se definitivno smatra da nije spašena. Međutim, isto se ne pretpostavlja, barem se ne stavlja isti naglasak, kada su u pitanju druge grijesi sa liste: predbračni seks, idolopoklonstvo, preljub, krađa, pohlepa, alkoholizam, kleveta i prevara. Nedosljedno je, na primjer, izjavljivati da su oni koji su krivi za seks van braka "neposlušni kršćani", a da homoseksualci definitivno nisu ni kršćani.

Da li je moguće biti kršćanin homoseksualac? Ako se izraz "homoseksualac kršćanin" odnosi na osobu koja se bori sa homoseksualnim željama i iskušenjima – da, biti kršćanin homoseksualac je moguće. Međutim, taj opis nije ispravan za nekoga takvog, ako on/ona ne želi to da bude i bori se protiv tih iskušenja. Takva osoba nije "kršćanin homoseksualac", nego jednostavno kršćanin koji se bori, kao što postoje kršćani koji se bore sa bludom, laganjem i krađom. A ako se izraz "homoseksualac kršćanin" odnosi na osobu koja aktivno, stalno i bez pokajanja živi takav način života – ne, nije moguće za takvu osobu da istinski bude kršćanin.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je moguće biti kršćanin homoseksualac?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries