settings icon
share icon
Pitanje

Da li Bog očekuje od kršćana da glasaju?

Odgovor


Naš je stav da je dužnost i odgovornost svakog kršćanina da glasa i to za vođe koji promovišu kršćanske principe. Sigurno je da je Bog u kontroli, ali to ne znači da mi ne treba ništa da radimo kako bismo poduprli Njegovu volju. Zapovijeđeno nam je da se molimo za svoje vođe (1. Timoteju 2:1-4). Kada su politika i vođstvo u pitanju, postoje dokazi u Pismu da u nekim periodima Bogu nisu bili ugodni naši izbori onih koji će voditi (Hošea 8:4). Svuda vidimo dokaz preovladajućeg grijeha na ovom svijetu. Mnogo patnje na svijetu je prouzrokovano bezbožnim vođstvom (Izreke 28:12). Pismo govori kršćanima da slušaju autoritete zakonom postavljene, osim ako oni ne nalažu nešto u suprotnosti sa Božijim zapovijedima (Djela 5:27-29; Rimljanima 13:1-7). Kao nanovorođeni vjernici, mi treba da težimo odabiru vođa koji će i sami biti vođeni Stvoriteljem (1. Samuelova 12:13-25). Kandidati i oni koji su predloženi a koji narušavaju biblijske zapovijedi u životnim područjima, porodice, braka ili vjere, ne bi trebalo da budu podržani (Izreke 14:34). Kršćani bi trebalo da glasaju kako su vođeni u molitvi i proučavanju Božije Riječi i po ponuđenim imenima na glasačkim listićima.

Kršćani u mnogim zemljama na svijetu su potlačeni i progonjeni. Oni podnose nevolje pod vođstvom svojih vlada koje nisu u mogućnosti da promijene i vlada koje mrze njihovu vjeru i ne dozvoljavaju im da pričaju o njoj. Ovi vjernici propovijedaju Evanđelje Isusa Krista pod rizikom za sopstvene živote. U Sjedinjenim Državama su kršćani blagoslovljeni pravom govora i biraju svoje vođe bez straha za sebe i svoje porodice. U Americi je po skorijim rezultatima glasanja, oko 2 od 5 izjašnjenih kršćana shvatilo to pravo zdravo za gotovo i nije glasalo. Oko 1 od 5 kršćana čak nije ni registrovano za glasanje.

U današnja vremena postoje mnogi koji žele potpuno da izbace Kristovo ime i poruku sa javnog poprišta. Glasanje je prilika da se promoviše, zaštiti i sačuva pobožna vlada. Propuštanje te prilike znači dopustiti onima koji omalovažavaju Kristovo ime da upravljaju našim životima. Vođe koje mi izaberemo – ili ostavimo na položaju time što ništa ne učinimo – imaju veliki uticaj na našu slobodu. Oni mogu izabrati da zaštite naše pravo da slavimo i širimo Evanđelje, ili mogu da ga ograniče. Oni mogu voditi našu naciju prema pravednosti ili prema moralnoj katastrofi. Kao kršćani, mi bi trebalo da ustanemo i slijedimo zapovijed koja nam je dana, da ispunimo svoje građanske dužnosti (Matej 22:21).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li Bog očekuje od kršćana da glasaju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries