settings icon
share icon
Pitanje

Zašto su kršćani homofobični?

Odgovor


Po definiciji, homofobija je strah od homoseksualaca, ali značenje ovog pojma se proširilo tako da uključuje mržnju prema njima. Saglasno s tim, biti homofobičan ima težnju da se manifestuje kroz spoljašnje reakcije ili ponašanje zasnovano na takvom osjećaju. To, zauzvrat, ponekad vodi do nasilnih djela ili izražaja neprijateljstva. Istina je to da homofobija nije ograničena na neki segment društva. Može biti prisutna u svim okruženjima. Takve grupacije koje ispoljavaju mržnju zlobno napadaju homoseksualce i koriste jezik nasilja u pokušaju da ih progone i prijete im.

Često se za kršćane govori da su homofobični jednostavno zato što oni osuđuju homoseksualno ponašanje kao grijeh. Ali činjenica je da je izraz homofobičan samo riječ koju koriste homoseksualni aktivisti i oni koji ih podržavaju, u njihovim pokušajima da izokrenu iskreni kriticizam nemoralne i nezdrave prakse. Neupitno je da postoje ljudi i organizacije koji su razvili iracionalnu mržnju prema homoseksualcima i koji su spremni da upotrijebe nasilna djela kako bi im nanijeli patnju. Međutim, problem je u tome što aktivisti za prava homoseksualaca optužuju sve koji se suprostavljaju homoseksualnosti, da gaje sličnu mržnju. Stoga, kršćani koji s pravom napominju da je homoseksualnost neprirodan grijeh, su izjednačeni sa nasilnim ludacima koji mrze samo da bi mrzili.

I dok Biblija strogo osuđuje homoseksualnost, ona nikada ne naučava da treba mrziti homoseksualce. Kao kršćani, mi treba da govorimo protiv izopačenosti homoseksualne aktivnosti. Biblija je izričita u osudi homoseksualnosti, kao i u Božijem gnjevu prema onima koji praktikuju takvo ponašanje. Mi smo pozvani da jasno i u ljubavi nazovemo grijeh grijehom. Koristiti riječ homofobija za sve koji se suprostavljaju homoseksualnosti je odvlačenje pažnje i nije valjan argument ili tačan prikaz. Kršćanin bi trebalo da ima samo jednu vrstu straha vezano za homoseksualce, tu da će oni vječno da pate radi svoje odluke da odbiju jedini način spasenja – Gospoda Isusa Krista koji nudi jedinu nadu da se izbjegne degradirajući i razarajući stil življenja.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto su kršćani homofobični?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries