settings icon
share icon
Pitanje

Da li se proroštvo o kralju tirskom u Ezekielu 28 odnosi na Sotonu?

Odgovor


Na prvi pogled izgleda kao da se proroštvo u Ezekielu 28:11-19 odnosi na kralja kao čovjeka. Tiru su bile upućene jedne od najstrožijih proročkih osuda u Bibliji (Izaija 23:1–18; Jeremija 25:22; 27:1–11; Ezekiel 26:1–28:19; Joel 3:4–8; Amos 1:9,10). Taj grad je bio poznat po gomilanju bogatstva preko iskorištavanja svojih susjeda. Drevni pisci su o Tiru pisali kao o gradu punom beskrupuloznih trgovaca. On je bio centar religijskog idolopoklonstva i seksualnog nemorala. Biblijski proroci su ga korili radi ponosa izazvanog njegovim velikim bogatstvom i strateškom lokacijom. Izgleda da je Ezekiel 28:11-19 naročito jaka optužnica protiv tirskog kralja u doba proroka Ezekiela, koja ukorava kralja za njegov nezasit ponos i pohlepu.

Međutim, neki od opisa u Ezekielu 28:11-19 idu iznad bilo kojeg kralja kao ljudskog bića. Ni na koji način se ne može tvrditi za nekog zemaljski kralja da je "boravio u Edenu" ili da je bio "pomazani kerubim koji zaklanja", ili da je bio na "svetoj gori Božijoj". Stoga, većina biblijskih tumača vjeruje da je Ezekiel 28:11-19 duplo proroštvo, koje poredi ponos tirskog kralja sa Sotoninim. Neki sugerišu da je tirski kralj ustvari bio opsjednut od strane Sotone, praveći time poveznicu između njih dvojice još silnijom i relevantnijom.

Prije svog pada, Sotona je zaista i bio lijepo stvorenje (Ezekiel 28:12-13). On je vjerovatno bio najljepši i najmoćniji od svih anđela. Izraz "stražar kerubim" vjerovatno naznačava da je on bio anđeo koji je "štitio" Božiju prisutnost. Ponos ga je odveo do pada. Radije nego da Bogu da slavu što ga je stvorio tako lijepog, Sotona je uzdigao sebe, misleći da je on sam zaslužan za svoj uzvišen status. Njegova pobuna je prouzrokovala da ga Bog izbaci iz svog prisustva i prouzrokovaće, na kraju krajeva, da ga Bog osudi na ognjeno jezero za cijelu vječnost (Otkrivenje 20:10).

Kao i Sotona, bukvalni kralj tirski je bio ponosan. Umjesto da prepozna Božiju suverenost, bogatstvo Tira je pripisao svojoj sopstvenoj mudrosti i moći. Kako nije bio zadovoljan svojim raskošnim položajem, tražio je više i više, što je prouzrokovalo da je Tir zloupotrebljavao druge narode, povećavajući sopstveno bogatstvo na račun drugih. Ali baš kao što je Sotonu njegov ponos odveo do pada i na kraju će ga odvesti u vječnu propast, tako će i grad Tir izgubiti svoje bogatstvo, moć i status. Ezekielovo proroštvo o potpunom uništenju Tira se djelimično ispunilo preko Nabukodonozora (Ezekiel 29:17-21) i u potpunosti preko Aleksandra Velikog.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li se proroštvo o kralju tirskom u Ezekielu 28 odnosi na Sotonu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries