settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o kraju svijeta?

Odgovor


Ono što se često naziva "krajem svijeta" je opisano u 2. Petrovoj 3:10: "Ali će doći dan Gospodnji kao tat, u koji će nebesa s velikom bukom proći, a počela će se od ognja rastopiti, i zemlja i djela, što su na njoj, izgorjet će". Ovo je kulminacija serije događaja zvanih "Dan Gospodnji", vremena kad će se Bog umiješati u ljudsku historiju radi suda. U to vrijeme će On uništiti sve što je stvorio, "nebo i zemlju" (Postanak 1:1).

Prema većini biblijskih tumača, ovo će se odigrati na kraju hiljadugodišnjeg perioda, zvanog milenijum. Tokom tih hiljadu godina, Krist će vladati na zemlji kao Kralj Jeruzalema, sjedeći na Davidovom tronu (Luka 1:32-33) i upravljati u miru ali "željeznom palicom" (Otkrivenje 19:15). Na kraju tog perioda će Sotona biti pušten, ponovo poražen i bačen u ognjeno jezero (Otkrivenje 20:7-10). Zatim će, nakon krajnjeg Božijeg suda, uslijediti kraj svijeta opisan u 2. Petrovoj. Biblija nam kaže nekoliko stvari o ovom događaju.

Prvo, biće kataklizmičkog obima. "Nebesa" se odnose na fizički univerzum – zvijezde, planete i galaksije – koji će biti uništen nekom vrstom ogromne eksplozije, vjerovatno nuklearne ili atomske reakcije koja će razoriti i izbrisati svu znanu materiju. Svi elementi koji čine univerzum će se rastopiti u "ognju" (2. Petrova 3:12). Ovo će također biti bučan događaj, opisan u različitim biblijskim verzijama kao "rika", "velika buka", "glasna huka" i "gromoglasan udar". Neće biti sumnje u ono što se dešava. To će svi vidjeti i čuti, jer nam je također rečeno da "zemlja i djela što su na njoj izgorjeće".

Zatim će Bog stvoriti "novo nebo i novu zemlju" (Otkrivenje 21:1), u koji je uključen i "Novi Jeruzalem" (2. stih), glavni grad neba, mjesto savršene svetosti, koji će sići sa nebesa na novu zemlju. To je grad u kojem će sveti – oni čije je ime upisano u "Janjetovoj knjizi života" (Otkrivenje 13:8) – živjeti zauvijek. Petar također ukazuje na ovu novu tvorevinu kao na mjesto "gdje pravednost prebiva" (2. Petrova 3:13).

Možda je najvažniji dio Petrovog opisa tog dana njegovo pitanje u stihovima 11-12: "I jer će se ovo sve jedanput raspasti, kako treba da vi sveto i pobožno živite, iščekujući i želeći dolazak dana Božjega". Kršćani znaju šta će se desiti i trebalo bi da živimo na način koji odražava to shvatanje. Ovaj život prolazi i naš fokus bi trebalo da bude na novim nebesima i novoj zemlji koji dolaze. Naši "sveti i pobožni" životi treba da budu svjedočanstvo onima koji ne poznaju Spasitelja i trebalo bi da govorimo drugima o Njemu, kako bi mogli da izbjegnu tu strašnu sudbinu koja čeka sve one koji ga odbiju. Mi željno iščekiujemo Božijeg "Sina s nebesa, kojega uskrsnu od mrtvih, Isusa, koji nas izbavlja od budućega gnjeva" (1. Solunjanima 1:10).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o kraju svijeta?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries