settings icon
share icon
Pitanje

Šta se desilo sa kovčegom saveza?

Odgovor


Šta se desilo sa kovčegom saveza je pitanje koje vijekovima zaokuplja teologe, one koji proučavaju Bibliju i arheologe. Osamnaeste godine svoje vladavine, judejski kralj Jošija je naredio da se kovčeg saveza vrati u hram u Jerusalimu (2. Ljetopisa 35:1-6; usp. 2 Kraljevima 23:21-23). To je posljednji put da se u Pismu spominje lokacija kovčega. Četrdeset godina kasnije, babilonski kralj Nabukodonozor je zarobio Jerusalim i opljačkao hram. Manje od deset godina nakon toga se vratio, uzeo ono što je ostalo u njemu a zatim ga zapalio, zajedno sa cijelim gradom, do temelja. Šta se onda desilo sa kovčegom? Da li ga je odnio Nabukodonozor? Da li je bio uništen sa cijelim gradom? Ili je sklonjen i sakriven na sigurno, kao što se očigledno desilo kad je egipatski faraon Šišak opljačkao hram, tokom vladavine Salomonovog sina Roboama? (“Očigledno” zato što, ako je Šišak uspio da uzme kovčeg, zašto bi onda Jošija pitao Levite da ga vrate? Ako je kovčeg bio u Egiptu – kako kaže scenario “Otimača izgubljenog kovčega” – Leviti ga ne bi imali i stoga ga ne bi mogli ni vratiti.)

Apokrifna knjiga 2. Makabejcima bilježi da je uoči babilonske invazije Jeremija “po Božjem nadahnuću sa sobom ponio Šator i Kovčeg saveza, pa se uspeo na goru na koju se bio popeo Mojsije i odakle je motrio Božju baštinu [tj. goru Nebo; usp. Ponovljeni zakon 31:1-4]. Stigavši onamo, Jeremija nađe stan u pećini, unese u nj Šator i Kovčeg i kadioni žrtvenik, a ulaz zagradi ” (2:4-5). Međutim, „Neki od njegovih pratilaca došli su zatim da označe put, ali ga nisu mogli naći. Kad je to saznao Jeremija, prekorio ih je ovako: 'Ovo mjesto bit će nepoznato sve dok Bog ponovo ne sabere svoj narod i ne smiluje mu se. Tada će Gospodin ponovo pokazati sve ove predmete i vidjet će se Gospodinova slava i oblak, kao što se pojavio za Mojsija i kad je Salomon molio da hram bude veličanstveno posvećen.'“ (2:6-8). Nije poznato da li je ovaj izvještaj iz druge ruke (vidi 2:1) tačan; čak i ako jeste, mi to nećemo znati dok se Gospod ne vrati, kako i sam zapis kaže.

Druge teorije koje se tiču lokacije izgubljenog kovčega uključuju onu rabina Shoma Gorena i Yehuda Getza, da je isti sakriven ispod brda na kojem je bio sagrađen hram, pothranjen prije nego što ga je Nabukodonozor mogao ukrasti. Nažalost, hramsko brdo je sada dom Kupole na stijeni, islamskog svetog mjesta, a lokalna muslimanska zajednica ne dozvoljava iskopavanje, tako da ne možemo znati da li su rabini Goren and Getz upravu.

Istraživač Vendyl Jones, zajedno sa još nekima, vjeruje da je jedan od svitaka sa Mrtvog mora, zagonetni “bakreni svitak” kumranske pećine 3, ustvari mapa s blagom u kojoj su detalji lokacija brojnih dragocjenosti uzetih iz hrama prije nego što su babilonjani dosli, a medju njiima i izgubljenog kovčega saveza. Istina ili ne, ostaje da se vidi, jer još uvijek niko ne može pronaći sve neophodne geografske tačke, navedene na svitku. Zanimljivo je da neki učenjaci nagađaju da je bakreni svitak možda ustvari zapis koji se odnosi na 2. Makabejcima 2:1 i 4, gdje se opisuje kako Jeremija sakriva kovčeg. Iako je ovo zanimljivo nagađanje, ono ostaje nepotkrijepljeno.

Bivši istočnoafrički dopisnik za časopis “Ekonomist”, Graham Hancock, 1992. je izdao knjigu pod nazivom The Sign and the Seal: The Quest for the Lost Ark of the Covenant (“Znak i pečat: Potraga za izgubljenim kovčegom saveza”, op. prev.), u kojoj tvrdi da je kovčeg odložen u Crkvi svete Marije Sionske u Aksumu, antičkom gradu Etiopije. Istraživač Robert Cornuke B.A.S.E. instituta, također vjeruje da kovčeg sada prebiva u Aksumu. Međutim, niko ga još nije tamo pronašao. Slično tome, arheolog Michael Sanders vjeruje da se kovčeg krije u drevnom egipatskom hramu u izraelskom selu Djaharya, ali ni tamo nije nikad pronađen.

Upitna irska tradicija drži predanje da je kovčeg zakopan ispod brda Tara u Irskoj. Neki učenjaci vjeruju da je odatle nastala legenda o “kotlu zlata na kraju duge”. Još manje vjerovatne su tvrdnje Rona Wyatta i Toma Crotsera. Wyatt tvrdi da je ustvari vidio izgubljeni kovčeg saveza zakopan ispod brda Golgote, a Crotser da ga je vidio na gori Pisgi blizu gore Nebo. Nijedan od ova dva čovjeka ne uživa ugled u arheološkoj zajednici, i nijedan nije u stanju da potkrijepi svoje smione tvrdnje bilo kakvim dokazima.

Na kraju, kovčeg ostaje izgubljen za svakoga osim za Boga. Zanimljive teorije kao ove navedene nastavljaju da se stvaraju, ali kovčeg još uvijek nije pronađen. Pisac 2. Makabejcima vrlo moguće može biti upravu; možda ne saznamo šta se desilo sa kovčegom saveza dok se sam Gospod ne vrati.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta se desilo sa kovčegom saveza?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries