settings icon
share icon
Pitanje

Koji je kosmološki dokaz za postojanje Boga?

Odgovor


Kosmološki dokaz pokušava da dokaže Božije postojanje posmatranjem svijeta oko nas (kosmosa). On počinje onim što je najočiglednije u stvarnosti: stvari postoje. Zatim tvrdi da uzrok postojanja svih tih stvari mora biti "nešto poput Boga". Ova vrsta dokaza ide unazad čak do Platona i od tada se koristi među uglednim filozofima i teolozima. Nauka je konačno uhvatila korak sa teolozima u 20. vijeku, kada je potvrdila da univerzum mora da ima neki početak. Dakle, danas, kosmološki dokaz je snažan čak i za one koji nisu filozofi. Postoje dva osnovna oblika ovih dokaza, a najlakši način na koji treba razmišljati o njima je vjerovatno "vertikalni" i"horizontalni". Ova imena ukazuju na pravac iz kojeg uzrok dolazi. Što se tiče vertikalnog oblika, tvrdi se da je svaka stvorena stvar prouzrokovana upravo sad (zamislite vremensku liniju sa strelicom koja je usmjerena nagore, od univerzuma prema Bogu). Horizontalna verzija pokazuje da je stvorenje moralo da ima uzrok na početku (zamislite istu vremensku liniju, samo sa strelicom upravljenom unazad do početne tačke u vremenu).

Horizondalnu je malo lakše razumjeti jer ona ne zahtijeva mnogo filozofiranja. Osnovni dokaz je taj da sve stvari koje imaju početak, moraju da imaju i uzrok. Univerzum ima početak; stoga, univerzum ima uzrok. Taj uzrok, koji je van njega, je Bog. Neko može da kaže da su neke stvari prouzrokovane drugim stvarima, ali to ne rješava ovaj problem. Jer, te druge stvari mora da imaju uzrok, također, a to ne može da se nastavlja unedogled. Hajde da uzmemo jednostavan primjer: drveće. Svo drveće počne da postoji u nekom momentu (jer nije postojalo uvijek). Svako drvo ima svoj početak u nekom sjemenu ("uzrok" drveta). Ali svako sjeme ima svoj početak ("uzrok") u drugom drvetu. Ne može postojati beskonačan niz drvo-sjeme-drvo-sjeme, jer nijedan niz nije beskonačan – ne može se nastavljati unedogled. Svaki niz je konačan (ograničen) po definiciji. Ne postoji nešto što je beskonačan broj, jer je čak i niz brojeva konačan (iako uvijek možemo dodati još jedan, uvijek smo na konačnom broju). Ako postoji kraj, onda nije beskonačan. Svaki niz ima dva kraja, ustvari – na kraju i početku (pokušajte da zamislite štap sa jednim krajem!). Ali ako ne postoji početni uzrok, lanac uzroka nikad ne bi ni počeo. Prema tome, postoji, barem na početku, početni uzrok – jedan koji nema početka. Taj prvi uzrok je Bog.

Vertikalni oblik je malo teži za razumjeti, ali je snažniji jer ne samo da pokazuje da je Bog morao da prouzrokuje "lanac uzroka" na početku, nego da mora da i dalje prouzrokuje da stvari postoje upravo sada. Opet, počinjemo sa opažanjem da stvari postoje. Dalje, dok često težimo ka tome da razmišljamo o postojanju kao o svojstvu koje stvari na neki način "posjeduju" – da jednom kada je nešto stvoreno, postojanje je samo dio onoga što to jeste – to nije tako. Razmislimo o trouglu. Možemo definisati njegovu prirodu kao "ravan oblik koji formiraju tri povezane tačke, ne pravolinijski, nego u pravolinijskim segmentima". Primijetimo šta nije dio ove definicije: postojanje.

Ova definicija trokuta bi bila istinita čak i da oni uopšte ne postoje. Stoga, njegova priroda – ono što on jeste – ne garantuje da neki od njih postoji (kao i jednorozi – mi znamo šta su oni, ali to ih ne čini stvarnim). Pošto u prirodi trougla nije da on postoji, njih mora da dovede u postojanje (načini) nešto drugo što već postoji (neko mora da nacrta jedan na komadu papira). Trougao je prouzrokovan nečim drugim – što također mora da ima uzrok. Ovo ne može da se nastavlja unedogled (nema beskonačnih nizova). Prema tome, nešto što ne treba dovesti u postojanje mora da postoji da bi dovelo u postojanje sve ostalo.

Sada, primijenimo ovaj primjer na sve u univerzumu. Da li išta od toga postoji samo po sebi? Ne. Dakle, ne samo da univerzum mora da ima prvi uzrok kako bi počeo; njemu je potrebno nešto što čini da on postoji upravo sad. Jedina stvar koja se ne mora dovesti u postojanje je ona kojoj je postojanje u samoj prirodi. Ona je postojanje. To nešto će uvijek postojati, nema uzrok, nema početak, nema granice, van vremena je i beskonačno. To nešto je Bog!

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koji je kosmološki dokaz za postojanje Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries