settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o kontracepciji? Da li bi Krćani mogli da koriste kontracepciju?


Čovjeku je dodijeljeno od Boga da se „plodi i množi“ (Postanak 1:28). Brak je ustanovljen od strane Boga kao stabilno okruženje u kojem treba da se rađaju i vaspitavaju djeca. Na žalost, ona se danas ponekad smatraju neprilikom i teretom. Stoje na putu nečije karijere i finansijskih stremljenja i „narušavaju socijalni ugled“. Često, ova vrsta sebičnosti je korijen korištenja kontracepcije.

Suprotno od sebeljublja koje se krije iza korištenja kontracepcije, Biblija prestavlja djecu kao poklon od Boga (Postanak 4:1; Postanak 33:5). Djeca su nasljedstvo od Gospoda (Psalam 127:3-5). Djeca su blagoslov od Boga (Luka 1:42). Djeca su vijenac starcima (Izreke 17:6). Bog blagosilja nerotkinju djecom (Psalam 113:9; Postanak 21:1-3; 25:21,22; 30:1,2; 1.Samuelova 1:6-8; Luka 1:7,24,25). Bog formira djecu u majčinoj utrobi (Psalam 139:13-16). Bog poznaje djecu prije njihovog rođenja (Jeremija 1:5; Galaćani 1:15).

Najbliži primjer biblijske osude kontracepcije je u Postanku, poglavlju 38, na račun Judinih sinova, Era i Onana. Er je oženio ženu imenom Tamara, ali je on bio poročan i Gospod ga je osudio na smrt, ostavljajući Tamaru bez muža i djece. Ona je bila data za ženu Erovom bratu Onanu, u skladu sa zakonom o braku u Ponovljenom zakonu 25:5,6. Onan nije želio da dijeli svoje nasljedstvo ni sa jednim djetetom koje bi mogao da začne u ime svoga brata, tako da je on praktikovao najstariji oblik kontracepcije, suzdržavanje. Postanak 38:10 kaže; „To što je činio uvrijedilo je Jahvu, pa i njega pogubi“. Onanovi motivi su bili sebični: iskoristio je Tamaru za svoj užitak, ali je odbijao da ispuni svoju legalnu dužnost začinjanja potomstva za njegovog pokojnog brata. Ovaj odlomak se često koristi kao dokaz da Bog ne odobrava kontracepciju. Kako god, čin kontracepcije nije razlog zašto je Bog osudio Onana na smrt, već njegovi sebični motivi koji su se krili iza toga.

Važno je gledati na djecu kao što Bog gleda, a ne kako nam svijet kaže. Nakon što smo to ustanovili, možemo reći da Biblija ne zabranjuje kontracepciju. Kontraceprija, po definiciji, suprotna je začeću. Nije sam čin kontraceprije pogrešan ili ispravan. Kao što smo vidjeli od Onana, motivacija koja se krije iza kontracepcije je ta koja određuje da li je to ispravno ili pogrešno. Ako bračni par koristi kontracepciju sa ciljem da imaju više za sebe, onda je to pogrešno. A ako je koristi kako bi privremeno odložili začeće, dok ne budu zreliji i finansijski i duhovno spremniji, onda je možda prihvatljivo da se koristi kontracepcija jedno vrijeme. Opet, sve se vraća na motivaciju.

Biblija uvijek predstavlja djecu kao dobru stvar. Ona „očekuje“ da bračni par ima djecu. Nemogućnost trudnoće je uvijek predstavljena u Pismu kao loša stvar. Ne postoji niko u Bibliji ko je izrazio želju da nema djecu. U isto vrijeme, ne može se zaključiti na osnovu Biblije da je isključivo pogrešno koristiti kontracepciju na određeno vrijeme. Svi bračni parovi bi trebalo da traže Božiju volju po pitanju toga kada bi trebalo i koliko djece bi trebalo da imaju.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o kontracepciji? Da li bi Krćani mogli da koriste kontracepciju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries