settings icon
share icon
Pitanje

Šta je kontemplativna molitva?

Odgovor


Važno je najprije definisati pojam “kontemplativna molitva”. To nije samo “svjesno razmatranje tokom molitve”. Biblija nas upućuje na to da molimo svojim umovima (1. Korinćanima 14:15), dakle jasno je da molitva uključuje razmišljanje. Međutim, molitva umom nije ono što “kontemplativna molitva” znači. Ona se polako razvila u praksi i postala je poznatija zajedno sa razvojem pokreta proizlazeće crkve – pokreta koji je prigrlio mnoge nebiblijske ideje i praksu. Jedna od njih je i kontemplativna molitva.

Kontemplativna molitva, također nazvana kao “molitva centriranja”, je meditativna tehnika u kojoj se onaj koji je praktikuje koncentriše na određenu riječ i ponavlja tu riječ iznova i iznova tokom molitve. Iako se ona razlikuje u različitim grupama koje je praktikuju, tu postoje određene sličnosti. Kontemplativna molitva uključuje odabranu i posvećenu riječ kao simbol nečijeg voljnog pristanka na Božiju prisutnost i djelovanje u molitvi. Obično se tokom ove molitve sjedi opušteno, sa zatvorenim očima, dok se kratko i tiho izgovara sveta riječ. Kad molioc postane svjestan svojih misli, treba polako da se vraća na tu svetu riječ.

Iako ovo možda zvuči kao nedužna vježba, ovaj oblik molitve nema biblijskog osnova. Ustvari, upravo je suprotan od onog opisanog u Pismu. “Ne brinite se tjeskobno ni za što, nego u svemu molitvom i prošnjom, sa zahvalom, iznosite Bogu svoje potrebe!” (Filipljanima 4:6). “I u onaj dan nećete me pitati ni za što. Zaista, zaista kažem vam: Ako što zamolite Oca u moje ime, dat će vam. Dosad niste molili ništa u moje ime. Molite i primit ćete, da vaša radost bude potpuna.” (Ivan 16:23-24) Ovi i drugi stihovi jasno oslikavaju molitvu kao razumljivu komunikaciju sa Bogom, a ne neku ezoteričnu, mističnu meditaciju.

Konteplativna molitva je tako koncipirana da se fokusira na mistično iskustvo sa Bogom. Misticizam je, međutim, potpuno subjektivan, i ne oslanja se na istinu ili činjenicu. Ipak, Riječ Božija nam je dana da bismo zasnivali našu vjeru i život na Istini (2. Timoteju 3:16-17). Ono što znamo o Bogu je bazirano na činjenici; oslanjanje na iskustveno znanje preko onoga što je zabilježeno u Bibliji izvodi osobu iznad standard Pisma.

Kontemplativna molitva se ne razlikuje od vježbi meditacije, korištenih u istočnjačkim religijama i New Age kultovima. Njeni najglasniji zagovornici podržavaju otvorenu duhovnost pristalica svih religija, promovišući ideju da mnogi putevi vode spasenju, iako je Krist sam tvrdio da ono dolazi jedino kroz njega (Ivan 14:6). Kontemplativna molitva, onakva kakva se praktikuje u modernim molitvenim pokretima, je suprotna biblijskom kršćanstvu i trebalo bi je izbjegavati.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je kontemplativna molitva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries