settings icon
share icon
Pitanje

Šta je kontemplativna duhovnost?

Odgovor


Kontemplativna duhovnost je jako opasna praksa za svakoga ko želi da živi biblijski život sa Bogom u centru. Najčešće je povezana sa crkvenim pokretima u nastajanju, koji su protkani lažnim naučavanjem. Također je koriste mnoge različite grupe koje imaju malu, ili nikakvu povezanost sa kršćanstvom.

Što se prakse tiče, kontemplativna duhovnost je prvenstveno fokusirana na meditaciju, ali ne na meditaciju iz biblijske perspektive. Odlomci kao što je Jošua 1:8 nas čak i potiču da meditiramo: “Imaj uvijek ovu knjigu zakona u svojim ustima i razmišljaj o njoj dan i noć, da brižno držiš sve što je u njoj napisano; jer tada ćeš imati sreću i uspjeh u svim svojim djelima.” Obratimo pažnju da fokus razmišljanja (meditacije) treba da bude – Riječ Božija. Kontemplativna meditacija se bukvalno fokusira na ništa. Onaj koji je praktikuje se potiče da potpuno isprazni svoj um, i da jednostavno “bude”. Navodno bi ovo trebalo da pomogne za otvaranje većem duhovnom iskustvu. Međutim, Pismo nam kaže da preobličavamo svoj um Kristovim, da imamo Njegov um. Ispražnjenje naših umova je suprotno takvoj, svjesnoj transformaciji.

Kontemplativna duhovnost također podstiče težnju mističnim iskustvima sa Bogom. Misticizam je vjerovanje da poznanje Boga, duhovne istine i krajnje stvarnosti može da se zadobije kroz subjektivno iskustvo. Ovo isticanje iskustvenog znanja narušava autoritet Pisma. Mi znamo Boga prema Njegovoj Riječi: “Sve je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za poučavanje, za uvjeravanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi, da Božji čovjek bude savršen, spreman za svako dobro djelo“ (2. Timoteju 3:16-17). Božija Riječ je potpuna. Ne postoji razlog da vjerujemo da On dodaje učenja ili istine svojoj Riječi koz mistična iskustva. Umjesto toga, naša vjera i ono što znamo o Njemu se bazira na činjenici.

Internet stranica Centra za kontemplativnu duhovnost to dobro sumira: “Mi dolazimo iz različitih sekularnih i religijskih pozadina i svako od nas traži da obogati svoje putovanje kroz duhovnu praksu i proučavanje svjetskih velikih duhovnih tradicija. Naža čežnja je da se približimo Duhu ljubavi koji prožima sve stvoreno i koji inspiriše naše saosjećanje sa svim bićima”. Ne postoji apsolutno ništa biblijsko u vezi sa ovim ciljevima. Proučavanje svjetskih “duhovnih tradicija” je tapkanje u prazno, jer je svaka duhovna tradicija koja ne uzvisuje Krista lažna. Jedini način da se približimo Bogu je kroz put koji je On sam odredio – Isusa Krista i Njegovu Riječ.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je kontemplativna duhovnost?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries