settings icon
share icon
Pitanje

Šta je konfučijanizam?

Odgovor


Konfučijanizam, religija optimističnog humanizma, ima ogroman uticaj na život, društvenu strukturu i političku filozofiju Kine. Njen osnivač je poznat kao Konfučije, rođen 500 godina p.n.e. Konfučijanizam se prvenstveno bavi moralnim ponašanjem i etičkim življenjem, i često je stavljan u kategoriju etičkog sistema, a ne religije. On naglašava zemaljsko, ne nebesko. Doktrine konfučijanizma su usredotočene na:

1. Obožavanje predaka – slavljenje pokojnih predaka za čije se duhove vjeruje da kontrolišu sudbinu potomaka.

2. Porodično poštovanje – pobožnost i poslušnost naspram starijih u porodici od strane mlađih članova iste.

Osnovni principi konfučijanizma su:

1. Jen – zlatno pravilo

2. Chun-tai – gospodski čovjek vrline

3. Cheng-ming – ispravno igranje uloge u društvu

4. Te – moć vrline

5. Li – idealan standard ponašanja

6. Wen – mirotvorna umjetnost (muzika, pjesništvo, itd.)

Etički sistem konfučijanizma može mnogo time da se pohvali jer je vrlina uvijek nešto što je jako poželjno, kako individualno, tako i u društvu. Međutim, etička filozofija za koju se Konfučije zalagao je bila ona za koju čovjek mora sam da se potrudi, ne ostavljajući prostor za Boga ili potrebu za Njim. Konfučije je naučavao da je čovjek sposoban da učini sve što je neophodno da usavrši svoj život i svoju kulturu, oslanjajući se na vrlinu unutar sebe kako bi to postigao. Biblijsko kršćanstvo, međutim, uči upravo suprotno. Ne samo da čovjeku nedostaje kapacitet da “očisti svoja djela”, nego ni na koji način ne može da udovolji Bogu sam od sebe ili da zadobije vječni život u nebu.

Biblija naučava da je čovjek grešan sam po sebi, još od rođenja (Jeremija 17:9) i da nije u stanju da učini dovoljno dobrih djela koja bi ga učinila prihvatljivim pred svetim i savršeno pravednim Bogom. “Jer se djelima zakona neće opravdati ni jedan čovjek pred njim.” (Rimljanima 3:20) Čovjek je, jednostavno rečeno, u očajnoj potrebi za Spasiteljem, koji će to učiniti za njega. Bog ga je obezbijedio u svom Sinu, Isusu Kristu, koji je umro na križu da plati kaznu za naše grijehe i učini nas prihvatljivim Bogu. On je zamijenio svoj savršen za naše grešne živote: “Njega, koji nije poznao grijeha, učini za nas grijehom, da mi postanemo pravda Božja u njemu” (2. Korinćanima 5:21).

Konfučijanizam se, kao i sve lažne religije, oslanja na djela i sposobnost čovjeka. Kršćanstvo je jedino koje prepoznaje da “svi sagriješiše i nemaju slave Božje” (Rimljanima 3:23), a njegovi sljedbenici se oslanjaju samo na Isusa Krista, čija je žrtva na križu obezbijedila spasenje svima koji vjeruju u Njega i ne pouzdaju se u sebe.EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je konfučijanizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries