settings icon
share icon
Pitanje

Kako je molitva komunikacija sa Bogom?

Odgovor


Kako bismo razumjeli prirodu Božije komunikacije sa nama, i naše s Njim, treba da počnemo sa nekoliko ključnih pravila. Prvo je da Bog govori samo istinu. On nikad ne laže i nikad ne vara. Job 34:12 izjavljuje: “Doista, Bog ne radi nepravedno, Svemogući ne izvrće pravde”. Drugo pravilo je da je Biblija sama Božija riječ. Grčka riječ za “Pismo”, graphe, se koristi 51 put u Novom zavjetu, kako bi opisala Starozavjetne spise. Pavle potvrđuje u 2. Timoteju 3:16 da su te riječi bukvalno “Bogom nadahnute”. Riječ graphe se također primjenjuje na Novi zavjet, posebno kada Petar naziva Pavlove poslanice “pismom” u 2. Petrovoj 3:16 i također kad Pavle (u 1. Timoteju 5:18) citira Isusove riječi iz Lukinog Evanđelja 10:7 i naziva ih “pismom”. Dakle, jednom kada ustanovimo da Novozavjetni spisi spadaju u posebnu kategoriju “pisma”, upravu smo kada primjenjujemo 2. Timoteju 3:16 na te spise također, i kada kažemo da i oni imaju obilježja koja Pavle pripisuje “cijelom pismu”. Oni su “Bogom nadahnuti” i sve riječi u njima su riječi samoga Boga.

Zašto je ova informacija značajna za temu molitve? Sad kad smo ustanovili da Bog govori samo istinu i da je Biblija sama riječ Božija, možemo logično da donesemo dva zaključka o komunikaciji sa Bogom. Prvo, pošto Biblija kaže da Bog čuje čovjeka (Psalam 17:6, 77:1; Izaija 38:5), možemo vjerovati da kad smo u ispravnom odnosu s Njim i kad mu govorimo, Bog će nas čuti. Drugo, pošto je Biblija Božija Riječ, čovjek može vjerovati da kad je u ispravnom odnosu s Njim i kad čita Bibliju, bukvalno sluša Božiju izrečenu riječ. Ispravan odnos sa Bogom koji je neophodan radi zdrave komunikacije između Boga i čovjeka dokazuju tri stvari. Prva je okretanje od grijeha, ili pokajanje. Psalam 27:9 je, na primjer, Davidova molba Bogu da ga čuje i da se ne okrene od njega u ljutnji. Iz ovoga vidimo da Bog okreće svoje lice od čovjekovog grijeha i da grijeh sprečava komunikaciju između Boga i čovjeka. Drugi primjer ovoga nalazimo u Izaiji 59:2, gdje Izaija govori narodu: “Ne, vaše opačine rastavljaju vas s vašim Bogom. Vaši su grijesi zaklonili njegovo lice od vas, da ne čuje”. Dakle, kad u našem životu postoji nepriznat grijeh, on će omesti komunikaciju sa Bogom. Ono što je također neophodno za komunikaciju je ponizno srce. Bog u Izaiji 66:2 govori sljedeće riječi: “Ali ja gledam onoga koji je ponizan, onoga koji je skrušen u duhu, onoga koji se brine za moju riječ”. Treća stvar je pravedan život. Ovo je pozitivna strana okretanja od grijeha koju posebno obilježava djelotvornost u molitvi. Jakov 5:16 kaže: “Jer mnogo može ustrajna molitva pravednika”.

Mi Bogu možemo govoriti glasom, u umu ili pisanjem. Možemo biti sigurni da će nas On čuti i da će nam Duh Sveti pomoći da se molimo onako kako treba. Rimljanima 8:26 kaže: “A tako nam i Duh pomaže u našoj slabosti; jer ne znamo za što ćemo se moliti kako treba, nego sam Duh posreduje za nas neiskazanim uzdisanjem.”

Kada se radi o Božijoj komunikaciji upućenoj nama, trebalo bi da tražimo da nam On prvenstveno govori kroz Pismo, umjesto da očekujemo da će nam uvijek staviti misli u um, kako bi nas vodio kroz određene situacije ili odluke. Radi naše sklonosti ka samoobmani, nije mudro prihvatiti ideju da je svaka misao koja nam padne na pamet od Boga. Ponekad, vezano za neke određene stvari u našem životu, Bog nam neće direktno govoriti kroz Pismo, i jasno je da možemo biti kušani da tražimo posebna otkrivenja u tim slučajevima. Međutim, u takvim vremenima je najmudrije – kako bismo izbjegli učitavanje riječi u Božija usta i/ili otvaranje sebe obmani – naći odgovore tako što ćemo primjenjivati biblijske principe koje nam je On već dao.

Također je preporučljivo da se ozbiljno molimo za mudrost kako bismo došli do pravih zaključaka, jer je On obećao da će je dati onima koji je traže. “Ako li kome od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga koji daje svima obilato, bez prigovora, i dat će mu se.” (Jakov 1:5) Kako je molitva komunikacija sa Bogom? Ona je govor iz našeg srca nebeskom Ocu i, zauzvrat, Božiji govor nama kroz Njegovu Riječ i vođstvo Njegovog Duha.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako je molitva komunikacija sa Bogom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries