settings icon
share icon
Pitanje

Koja je definicija teologije?

Odgovor


Riječ “teologija” dolazi iz dvije grčke riječi koje zajedno znače “proučavanje Boga”. Kršćanska teologija je jednostavno pokušaj da se Bog razumije onako kako je otkriven u Bibliji. Nijedna teologija nikad neće u potpunosti objasniti Boga i Njegove puteve jer je On neograničeno i beskonačno iznad nas. Stoga, svaki pokušaj da se On objasni će biti nedovoljan (Rimljanima 11:33-36). Međutim, On želi da ga razumijemo onoliko koliko je u našoj mogućnosti, a teologija je umjetnost i nauka onoga što možemo da znamo i razumijemo o Bogu, na organizovan i razumljiv način. Neki ljudi pokušavaju da je izbjegnu jer vjeruju da je ona ona koja razdvaja. Ipak, ako se valjano razumije, teologija ujedinjuje. Ispravna, biblijska teologija je dobra stvar; ona je naučavanje Božije Riječi (2. Timoteju 3:16-17).

Proučavanje teologije, dakle, nije ništa više nego prekopavanje po Božijoj Riječi, kako bi se otkrilo šta je On otkrio o sebi. Kada to radimo, upoznajemo ga kao Stvoritelja svih stvari, Svedržitelja i Suca nad svim. On je Alfa i Omega, početak i svršetak svih stvari. Kada je Mojsije pitao ko ga šalje Faraonu, Bog je odgovorio: “JA SAM ONAJ KOJI JESAM” (Izlazak 3:14). Ime JA JESAM pokazuje ličnost. Bog ima ime, čak i ako On daje imena drugima. Ime JA JESAM je ime za slobodan, odlučan i samodovoljan karakter. Bog nije eterična sila ili kosmička energija. On je svemoguće biće koje postoji samo po sebi i samo po sebi sve određuje, koje ima um i volju – “lični” Bog koji je otkrio sebe čovječanstvu kroz svoju Riječ i kroz svog Sina, Isusa Krista.

Proučavati teologiju znači znati Boga kako bismo ga mogli uzvisiti kroz svoju ljubav i poslušnost. Pogledajmo progresiju: moramo ga znati prije nego možemo da ga volimo, a moramo ga voljeti prije nego što možemo imati želju da ga poslušamo. Kao nusproizvod, naši životi su neizmjerno obogaćeni utjehom i nadom koje On stavlja u one koji ga znaju, vole i slušaju. Nedovoljna teologija i površno, pogrešno razumijevanje Boga će samo učiniti naše živote gorima, umjesto da nam donesu utjehu i nadu za kojima žudimo. Znanje o Bogu je od presudne važnosti. Okrutni smo prema sebi kad pokušavamo da živimo u ovom svijetu bez tog znanja. Svijet je bolno mjesto i život u njemu je razočaravajuć i neprijatan. Odbij teologiju i osuđuješ sebe na život bez smisla pravca. Bez teologije, traćimo svoje živote i gubimo svoje duše.

Svi Kršćani bi trebalo da budu obuzeti teologijom – intenzivnim, ličnim proučavanjem Boga – kako bi znali, voljeli i poslušali Onoga sa kojim ćemo u radosti provesti vječnost.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja je definicija teologije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries