settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o kockanju? Da li je kockanje grijeh?

Odgovor


Kockanje se može definisati kao “rizikovanje davanja novca u pokušaju da se novac umnoži na nečemu gdje su male šanse za dobitak.” Biblija konkretno ne osuđuje kockanje, klađenje ili lutriju. Ona nas upozorava, međutim, da se držimo dalje od ljubavi prema novcu (1 Timoteju 6:10; Hebrejima 13:5). Pismo nas također ohrabruje da se držimo dalje od pokušaja da se brzo obogatimo (Izreke 13:11; 23:5; Propovjednik 5:9). Kockanje se definitivno fokusira na ljubav prema novcu i neporecivo iskušava ljude obećanjem brzog i lakog bogatstva.

Šta je pogrešno u kockanju? Pitanje kockanja nije lako definisati, jer ako se to radi umjereno i samo ponekad, onda je to traćenje novca, ali nije i obavezno “zlo”. Ljudi traće novac na raznorazne stvari. Kockanje to nije ništa manje ili više nego gledanje filma (u mnogim slučajevima), odlazak u nepotrebno skup restoran, ili kupovina bespotrebne stvari. U isto vrijeme, činjenica da se novac traći i na druge stvari ne opravdava kockanje. Novac ne treba traćiti. Njego višak treba uštedjeti za buduće potrebe ili dati za Božije djelo – a ne na kockanje.

Kockanje u Bibliji: Dok Biblija izričito ne spominje kockanje, ona govori o igrama na “sreću”. Na primjer, bacanje kocke je korišteno u Levitskom zakoniku da bi se napravio izbor između žrtvenog jarca i jarca koji se puštao u pustinju. Jošua je bacao kocku kako bi odredio dijelove zemlje za različita plemena. Nehemija je bacao kocku da odredi ko će živjeti unutar zidova Jerusalima a ko ne. Apostoli su bacali kocku da odrede ko će da zamijeni Judu. Izreke 16:33 kažu, “U krilo plašta baca se kocka, ali je od Jahve svaka odluka.” Nigdje se u Bibliji kockanje ili “sreća” ne koristi za zabavu, niti je ono predstavljeno kao prihvatljiva praksa za sljedbenike Božije.

Kazina i lutrije: Kazina koriste razne vrste marketinških strategija kako bi privukla kockare da rizikuju što je više novca moguće. Oni često nude jeftin ili čak besplatan alkohol, što ohrabruje pijanstvo, čime se umanjuje sposobnost donošenja mudrih odluka. U kazinu je sve postavljeno na jedan savršeno okrutan način, kako bi se uzele ogromne sume i dobilo ništa zauzvrat, osim flerta i ispraznog zadovoljstva. Lutrije imaju tendenciju da se predstavljaju kao način da se finansira obrazovanje i/ili socialni programi. Međutim, studije pokazuju da su oni koji učestvuju u lutrijama obično posljednji koji sebi mogu da priušte da troše pare na lutrijske listiće. Fama oko “postati bogat na brzinu” je suviše veliko iskušenje da bi mu se oduprli oni koji su očajni. Šanse za dobitak su beskrajno male, što vodi ka uništenju mnogih života.

Zašto dobitak na lutriji nije ugodan Bogu? Mnogi ljude tvrde da igraju na lutriji ili da se kockaju da bi mogli da daju novac crkvi ili da ga imaju za neko drugo dobro djelo. Dok je ovo možda dobar motiv, samo nekolicina koristi dobitak od kocke za pobožne svrhe. Istraživanja pokazuju da je većina pobjednika na lutriji u čak goroj finansijskoj situaciji par godina nakon dobitka dzek pota, nego što su bili ranije. Nekolicina, ako i jedan, zaista daju novac za dobrotvorne svrhe. I drugo, Bogu nije potreban naš novac da bi finansirao svoju misiju u svijetu. Izreke 13:11 kažu, “Naglo stečeno bogatstvo iščezava, a tko sabira pomalo, biva bogat.” Bog je suveren i on će obezbijediti za potrebe crkve kroz poštena sredstva. Da li bi se Bog proslavio ako mu podarimo novac dobijen od droge ili ukraden u nekoj pljački? Bogu nije potreban, niti on želi novac koji je “ukraden” od siromašnih koji su bili u iskušenju da se brzo obogate.

Prva Timoteju 6:10 nam kaže, “jer je pohlepa za novcem izvor svih zala. Budući da su joj se neki predali, zalutali su od vjere i proboli sami sebe mnogim teškim mukama.” Hebreji 13:5 objavljuju, “Neka vaše vladanje bude bez pohlepe za novcem! Budite zadovoljni onim što imate, jer je on sam rekao: ‘Sigurno te neću ostaviti; nipošto te neću zapustiti!” Matej 6:24 izjavljuje, “Nitko ne može služiti dvojici gospodara, jer ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti, ili će uz jednoga pristajati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu!”

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o kockanju? Da li je kockanje grijeh?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries