settings icon
share icon
Pitanje

Ko sam ja u Kristu?

Odgovor


Prema 2. Korinćanima 5:17, “Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo”. Postoje dvije grčke riječi koje su prevedene kao “novo” u Bibiji. Prva, neos, se odnosi na nešto što je upravo napravljeno, ali već postoji mnogo drugih, istih kao to. Riječ koja je prevedena kao “novo” u ovom stihu je riječ kainos, što znači “nešto što je upravo napravljeno a što je drugačije od bilo čega postojećeg”. U Kristu, mi smo potpuno nova bića, kao što je Bog u početku stvorio nebo i zemlju – načinio ih je iz ničega, a tako je i nas. On nije samo očistio naše staro biće; učinio ga je potpuno novim. Kada smo u Kristu, mi smo “dionici božanske naravi” (2. Petrova 1:4). Sam Bog, u osobi svog Duha Svetog, prebiva u našim srcima. Mi smo u Kristu i On je u nama.

U Kristu smo preporođeni, obnovljeni i nanovo rođeni, i ovo novo stvorenje ima duhovni um, dok stara priroda ima tjelesni um. Nova priroda uživa zajedništvo sa Bogom, sluša Njegovu volju i posvećena je Njegovoj službi. Ovo su djela koja stara priroda ne može da čini, niti čak da želi da ih čini. Ona je mrtva stvarima duha i ne može da oživi sama sebe. “Mrtva je zbog prijestupa i grijeha” (Efežani 2:1) i može oživjeti jedino natprirodnim buđenjem, koje se dešava kad dođemo Kristu i prebivamo u Njemu. On nam daje potpuno novu i svetu prirodu i neiskvaren život. Naša stara priroda, ranije mrtva Bogu radi grijeha, je pokopana, i mi smo uskrsnuti “da hodimo u novom životu” (Rimljanima 6:4).

Ako pripadamo Kristu, jedno smo s Njim i više nismo robovi grijehu (Rimljanima 6:5-6); oživjeli smo s Njim (Efežanima 2:5); preoblikovani smo na Njegovu sliku (Rimljanima 8:29); slobodni smo od osude i ne hodamo više po tijelu, nego po Duhu (Rimljanima 8:1); i dio smo Tijela Kristovog, zajedno sa drugim vjernicima (Rimljanima 12:5). Vjernik sada posjeduje novo srce (Ezekiel 11:19) i blagoslovljen je “svakim duhovnim blagoslovom na nebesima, u Kristu” (Efežanima 1:3).

Možda se pitamo zašto tako često ne živimo ovako kako je opisano, čak iako smo dali svoje živote Kristu i sigurni smo u svoje spasenje. To je zato što naša nova priroda živi u starim grešnim tijelima, a ovo dvoje je u ratu jedno sa drugim. Stara priroda je mrtva, ali nova još uvijek treba da se bori sa starim “šatorom” u kojem boravi. Zlo i grijeh su još uvijek prisutni, ali ih vjernik sada vidi iz nove perspektive i oni ga više ne kontrolišu kao što su ranije. U Kristu, sad možemo da izaberemo da se odupremo grijehu, dok stara priroda to nije mogla. Sad imamo izbor ili da hranimo novu prirodu kroz Riječ, molitvu i poslušnost, ili da hranimo tijelo, zanemarujući ove stvari.

Kada smo u Kristu, “u svemu tome pobjeđujemo zbog onoga koji nas ljubi” (Rimljanima 8:37) i možemo se radovati u svom Spasitelju, koji čini sve stvari mogućima (Filipljani 4:13). U Kristu smo voljeni, oprošteno nam je i sigurni smo. U Njemu smo prihvaćeni, opravdani, otkupljeni, obnovljeni i izabrani. U Njemu smo pobjedonosni, ispunjeni radošću i mirom, i dat nam je pravi smisao života. Kakav predivan Spasitelj je Krist!

EnglishVrati se na bosansku stranu

Ko sam ja u Kristu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries