settings icon
share icon
Pitanje

Ko se može spasiti? Može li se svako spasiti?


Isus jasno naučava u Ivanu 3:16 da će On spasiti svakoga ko vjeruje u Njega: “Jer je Bog tako ljubio svijet da je predao svojega jedinorođenog Sina da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego da ima vječni život”. Ovo “svaki” uključuje tebe i svaku drugu osobu na svijetu.

Biblija kaže da se niko ne bi spasio kad bi spasenje zavisilo od naših sopstvenih napora: “Svi naime sagriješiše i lišeni su Božje slave”. (Rimljanima 3:23). Psalam 143:2 dodaje: “Nitko živ nije pravedan pred tobom”. Rimljani 3:10 potvrđuju: “Nema pravedna, nema nijednoga”.

Mi ne možemo spasiti sami sebe, nego smo spašeni kad povjerujemo u Isusa Krista. Efežanima 2:8–9 naučavaju: “Doista, milošću ste spaseni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio”. Spašeni smo milošću Božijom, a ona se, po definiciji, ne može zaslužiti. Mi ne zaslužujemo spasenje; jednostavno ga primamo vjerom.

Božija milost je dovoljna da pokrije sve grijehe (RImljanima 5:20). Biblija je puna primjera ljudi koji su spašeni od grešne prošlosti. Apostol Pavle je pisao Kršćanima koji su ranije živjeli u raznim grijesima, uključujući seksualnu nemoralnost, idolopoklonstvo, preljub, homoseksualnost, krađu, pohlepu i pijanstvo. Ali, Pavle im svima govori, kao spašenima: “Ali se opraste, ali se posvetiste, ali se opravdaste u imenu Gospodina našega Isusa Krista i u Duhu našega Boga” (1. Korinćanima 6:9–11).

Apostol Pavle je i sam bio progonitelj Kršćana, odobravajući ubistvo Stjepana (Djela 8:1), hapsio ih i stavljao u zatvor (Djela 8:3). Kasnije je napisao: “A prije sam bio hulitelj, progonitelj i nasilnik. Ali sam pomilovan, jer sam ne znajući to činio u nevjeri. Milost našega Gospodina s vjerom i ljubavi u Kristu Isusu izvanredno je obilovala prema meni. Pouzdana je riječ i vrijedna da bude potpuno prihvaćena: Isus Krist je došao na svijet da spasi grješnike od kojih sam ja prvi” (1. Timoteju 1:13–15).

Bog često izabere da spasi one koji djeluju nedostojno da ispune Njegovu svrhu. Spasio je razbojnika na križu u zadnjim minutama života (Luka 23:42–43), progonitelja crkve (Pavle), ribara koji ga se odrekao (Petar), rimskog vojnika i njegovu porodicu (Djela 10), odbjeglog roba (Onezim u Filemonu) i mnoge druge. Ne postoji osoba koju Bog nije u stanju da spasi (vidi Izaija 50:2). Moramo odgovoriti u vjeri i primiti Njegov besplatan dar vječnog života.

Ko može biti spašen? Jedna stvar je sigurna – ti možeš, ako prihvatiš Isusa Krista kao Spasitelja! Ako nisi siguran da li si ga prihvatio, možeš to učiniti upravo sada, molitvom sličnom ovoj:

“Bože, shvatam da sam grešnik i da ne mogu doći u nebo svojim sopstvenim dobrim djelima. Upravo sada stavljam svoju vjeru u Isusa Krista kao Božijeg Sina koji je umro za moje grijehe i ustao iz mrtvih da mi da vječni život. Molim te oprosti mi grijehe i pomozi mi da živim za tebe. Hvala ti što me prihvataš i daješ mi vječni život.”

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Ko se može spasiti? Može li se svako spasiti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries