settings icon
share icon
Pitanje

Ko je Bog? Šta je Bog? Kako možemo znati Boga?

Odgovor


Ko je Bog? – Činjenica
Činjenica Božijeg postojanja je toliko upadljiva, i kroz stvorenje i kroz ljudsku savjest, da Biblija naziva ateistu “ludakom” (Psalam 14:1). Prema tome, Biblija nikad ne pokušava da dokaže Božije postojanje; umjesto toga ona ga podrazumijeva od samog početka (Postanak 1:1). Ono što Biblija čini je to da otkriva Božiju prirodu, karakter i Njegovo djelovanje.

Ko je Bog? – Definicija
Imati ispravno razmišljanje o Bogu je od najvećeg značaja jer je pogrešna ideja o Njemu idolopoklonstvo. U Psalmu 50:21 Bog kori opakog ovom optužbom: “Mislio si da sam ja kao ti”. Za početak, dobra sažeta definicija Boga je “Vrhovno biće; Stvoritelj i Vladar nad svim što postoji; Onaj koji postoji sam od sebe i koji je savršen u moći, dobroti i mudrosti”.

Ko je Bog? – Njegova priroda
Znamo da su određene stvari o Bogu istinite iz jednog razloga: u svojoj milosti, On je blagoizvolio da nama otkrije neke od svojih osobina. Bog je duh, neopipljiv po svojoj prirodi (Ivan 4:24). Bog je jedan, ali On postoji kao tri osobe – Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti (Matej 3:16-17). On je beskrajan (1. Timoteju 1:17), neuporediv (2. Samuelova 7:22) i nepromjenljiv (Malahija 3:6). Postoji svuda (Psalam 139:7-12), zna sve (Matej 11:21) i ima svu silu i autoritet (Efežanima 1; Otkrivenje 19:6).

Ko je Bog? – Njegov karakter
Ovdje su neke od Božijih karakteristika kako su otkrivene u Bibliji: Bog je pravedan (Djela 17:31), onaj koji ljubi (Efežanima2:4-5), istinit (Ivan 14:6) i svet (1. Ivanova 1:5). Bog pokazuje saosjećanje (2. Korinćanima 1:3), samilost (Rimljanima 9:15) i milost (Rimljanima 5:17). Bog sudi grijeh (Psalam 5:5) ali također nudi oproštenje (Psalam 130:4).

Ko je Bog? – Njegovo djelovanje
Mi ne možemo razumjeti Boga odvojeno od Njegovih djela, jer ono što On radi proizlazi iz onoga ko On jeste. Ovdje je skraćena lista Božijih djela, prošlih, sadašnjih i budućih: On je stvorio svijet (Postanak 1:1; Izaija 42:5); aktivno ga održava (Kološanima 1:17); On sprovodi svoj vječni plan (Efežanima 1:11), što uključuje otkupljenje čovjeka od prokletstva grijeha i smrti (Galaćanima 3:13-14); On privlači ljude Kristu (Ivan 6:44); disciplinuje svoju djecu (Hebrejima 12:6); i On će suditi svijetu (Otkrivenje 20:11-15).

Ko je Bog? – Odnos sa Njim
U Osobi Sina, Bog se utjelovio (Ivan 1:14). Sin Božiji je postao Sin Čovječiji i stoga “most” između Boga i čovjeka (Ivan 14:6; 1. Timoteju 2:5). Jedino kroz Sina mi možemo imati oproštenje grijeha (Efežanima 1:7), izmirenje sa Bogom (Ivan 15:15; Rimljanima 5:10) i vječno spasenje (2. Timoteju 2:10). U Isusu Kristu “stanuje sva punina Božanstva tjelesno” (Kološanima 2:9). Dakle, da bismo zaista znali ko je Bog, sve što treba da uradimo je da pogledamo na Isusa. EnglishVrati se na bosansku stranu

Ko je Bog? Šta je Bog? Kako možemo znati Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries