settings icon
share icon
Pitanje

Šta je klauzula (dodatak) filioque?

Odgovor


Klauzula ili dodatak filioque je bila, a i dalje je, polemika vezana za Duha Svetog. Pitanje je: “Odakle Duh Sveti potiče, od Oca, ili od Oca i Sina?” Riječ filioque znači “i Sina” na Latinskom. To se navodi kao “filioque klauzula”, jer je izraz “i Sina” dodata nicejskom vjerovanju, upućujući na to da Duh Sveti proizlazi iz Oca “i Sina”. Postojalo je mnogo rasprava o ovoj temi, da je na kraju vodilo do razlaza Rimokatoličke i Pravoslavne crkve, 1054. g. Ove dvije crkve se još uvijek ne slažu po tom pitanju.

Ivan 14:26 nam govori: “A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati zbog mene…” Ivan 15:26 kaže: “Kada dođe Branitelj, kojega ću ja poslati od Oca, Duh istine koji izlazi od Oca, svjedočit će za me.” Vidi također Ivan 14:16 i Filipljane 1:19. Ovi stihovi izgleda da navode da je Duh poslan i od Oca i od Sina. Osnovna stvar u filioque klauzuli je želja da se brani božanska priroda Duha Svetog. Biblija jasno uči da je Duh Sveti Bog (Djela 5:3-4). Oni koji se protive ovom dodatku zamjeraju toj teoriji jer vjeruju da ako Duh Sveti potiče od Oca i Sina, to djeluje kao da je On podložan Ocu i Sinu. Oni koji drže do dodatka filioque vjeruju da to što Duh Sveti izlazi i iz Oca i iz Sina ne utiče na jednakost između Oca, Sina i Duha.

Polemika oko dodatka filioque po svoj prilici uključuje aspekt Božije ličnosti koji mi nikad nećemo moći potpuno da dosegnemo. Bog, koji je neograničeno biće je, na kraju krajeva, neshvatljiv našim ograničenim umovima. Duh Sveti je Bog i On je poslan od Boga, kao “zamjena” za Isusa Krista ovdje na zemlji. Pitanje da li je On poslan od Oca, ili od Oca i Sina, izgleda da ne može biti jasno odgovoreno, niti je to neophodno potrebno. Klauzula filioque će vjerovatno morati da ostane sporna.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je klauzula (dodatak) filioque?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries