Da li je pogrešno posjedovati kipiće anđela?


Pitanje: Da li je pogrešno posjedovati kipiće anđela?

Odgovor:
Samo po sebi, ne postoji ništa pogrešno vezano za kipiće anđela. Kako ih neko vidi je ono što određuje da li je to pogrešno ili ne. Jedini razlog što bi oni bili pogrešni je ako ih neko čini idolima, moli se njima ili slavi ih, što Bog zabranjuje (1. Samuelova 12:21). Mi ne slavimo anđele ili njihove kipove. Samo Bog je dostojan slavljenja (Psalam 99:5; Luka 4:8) i samo na Njega treba u potpunosti da se oslonimo (Psalam 9:10). Biblija veoma čvrsto govori protiv religijskih slika ili kipova. Radi toga kršćani moraju biti veoma oprezni da nikad ne dozvole da neki prikaz, bilo da je to figurica anđela, slika Isusa, scena Njegovog rođenja, itd, postane zamka ili smetnja.

I dok ne postoji ništa grešno u tome da neko posjeduje figure koje predstavljaju anđele ili bilo koje drugo stvorenje, ne smijemo im pripisivati bilo kakvu nadnaravnu silu ili uticaj nad našim životima. Nijedna figurica nas ne može zaštititi od zla, donijeti nam sreću, ili uticati na nas na bilo koji način. Takva vjerovanja su čisto sujeverje, kojem nema mjesta u životu jednog kršćanina. Sa sujeverjem je povezano idolopoklonstvo, a ono se jasno zabranjuje u Pismu, i niko ko ga praktikuje neće ući u Kraljevstvo Božije (Otkrivenje 21:27).

Također, mudro je znati da mi ne znamo kako pravi anđeli izgledaju. Kipići su nečija zamisao kako bi oni možda mogli da izgledaju.

English
Vrati se na bosansku stranu
Da li je pogrešno posjedovati kipiće anđela?

Saznajte kako ...

Provedi večnost sa BogomPrimite oproštaj od Boga