settings icon
share icon
Pitanje

Šta je kenosis?

Odgovor


Izraz “kenosis” dolazi od grčke riječi za doktrinu toga da je Krist poništio sam sebe u svom utjelotvorenju. Kenosis je bilo samoodricanje, ne Njegovo pražnjenje ili poništavanje božanske prirode niti zamjena božanskog za ljudsko. Filipljani 2:7 nam kažu da je Isus “sebe poništio uzevši obličje sluge, i postao je sličan ljudima, i vanjštinom je bio nađen kao čovjek”. Isus nije prestao da bude Bog tokom svoje zemaljske službe. Ali on jeste ostavio po strani svoju nebesku slavu gdje je imao odnos sa Bogom licem u lice. Također je privremeno ostavio svoj nezavisni autoritet. Tokom svoje zemaljske službe, Krist se u potpunosti podčinio Očevoj volji.

Kao dio kenosisa, Isus je ponekad djelovao unutar ljudskih ograničenja (Ivan 4:6, 19:28). Bog se ne umara niti žedni. Matej 24:36 nam kaže: “A onoga dana i onoga časa ne zna nitko, ni anđeli na nebu, nego samo Otac”. Možemo se pitati, ako je Isus bio Bog, kako nije mogao znati sve što Bog zna (Psalam 139:1-6)? Izgleda da se Isus, dok je bio na zemlji, odrekao korištenja nekih svojih božanskih osobina. On je i dalje bio savršeno svet, pravedan, milosrdan, milostiv i pun ljubavi, ali na različitim nivoima nije bio sveznajuć ili svemoguć.

Međutim, kada dođe do kenosisa, često se previše fokusiramo na ono čega se Isus odrekao. Kenosis se također bavi i time šta je On uzeo na sebe. Isus je sebi dodao ljudsku prirodu i ponizio se. Išao je od toga da je na nebu slava iznad svake slave do toga da je ljudsko biće koje je pogubljeno na križu. Filipljanima 2:7-8 izjavljuje: “Nego je sebe poništio uzevši obličje sluge, i postao je sličan ljudima, i vanjštinom je bio nađen kao čovjek. Ponizio je sam sebe postavši poslušan do smrti, do smrti na križu”. U krajnjem djelu poniznosti, Bog univerzuma je postao ljudsko biće i umro za svoje stvorenje. Kenosis je, stoga, Krist koji preuzima ljudsku prirodu sa svim njenim ograničenjima, osim grijeha.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je kenosis?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries