settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o karmi?

Odgovor


Karma je teološki koncept koji nalazimo u budizmu i hinduizmu. To je ideja da čovjekov način života određuje kako će on da živi nakon reinkarnacije. Ako je neko nesebičan, dobar i posvećen u ovom životu, biće nagrađen u sljedećoj reinkarnacijj (rođenje u novom zemaljskom tijelu) i imaće mnogo ljepši život. S druge strane, čovjek koji je u ovom životu zao i sebičan biće reinkarniran u loš život. Drugim riječima, požnjećeš u drugom životu ono što si posijao u ovom. Karma je zasnovana na vjerovanju u reinkarnaciju. Biblija, međutim, odbacuje reinkarnaciju, a samim tim i karmu.

U Hebrejima 9:27 piše: “Kao što je ljudima određeno jednom umrijeti, a potom dolazi sud…” Ovdje vidimo da su naglašene dvije veoma bitne stvari koje negiraju mogućnost postojanja karme i reinkarnacije. Prva je ta da nam je svima određeno da umremo jednom, što znači da se čovjek jednom rađa i samo jednom umire. Nema beskonačnog ciklusa života, smrti i nanovog rađanja. Druga stvar je to da se nakon smrti svako suočava sa sudom, što znači da nema druge šanse za neki bolji život. Dobijaš samo jedan život da bi ga živio po Božijem planu i to je sve.

U Bibliji se na mnogo mjesta spominje princip sijanja i žetve. U Jobu 4:8 piše: “Vidio sam: tko je orao nesreću i sijao opačinu, taj je to i žeo.” Psalam 126:5 kaže: ”Oni koji siju sa suzama, žanju s pjesmom!” U Luki 12:24 čitamo: “Pogledajte gavrane! Ne siju, ne žanju, nemaju skrovišta ni žitnica: Bog ih hrani. Koliko ste vi vredniji od ptica!” U svakom od ovih primjera vidimo da nagrada za djela dolazi u ovom životu, a ne u nekom budućem. Požnjećeš u ovom životu plodove onoga što si sijao. Osim toga, to što si posijao za vrijeme života na zemlji odrediće tvoju nagradu ili kaznu u zagrobnom životu.

Zagrobni život nije ponovno rođenje ili reinkarnacija na zemlji, već vječna muka u paklu (Matej 25:46), ili vječni život u nebu sa Isusom, koji je umro da bi nam to obezbijedio. To je ono što treba da nam zaokuplja pažnju u ovom životu. Apostol Pavle je napisao u Galaćanima 6:8-9: “Tko sije u svoje tijelo, od tijela će požeti propast; a koji sije u duh, od duha će požeti vječni život. Neka nam ne dosadi činiti dobro, jer ćemo u svoje vrijme požeti, ako ne malakšemo.”

Na kraju, moramo uvijek da imamo na umu da je Isus svojom smrću na križu požnjeo vječni život za nas i da nam vjera u njega obezbjeđuje taj život. Efežanima 2:8-9 kaže: “Doista, milošću ste spašeni, po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio.”

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija govori o karmi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries