settings icon
share icon
Pitanje

Kakvo je nebo?

Odgovor


Nebo je stvarno mjesto, opisano u Bibliji. Riječ “nebo” se nalazi 276 puta samo u Novom zavjetu. Pismo govori o tri neba. Apostol Pavle je bio “odnesen u treće nebo”, ali mu nije bilo dopušteno da otkriva ono što je tamo doživio (2. Korinćanima 12:1-9).

Ako treće nebo postoji, mora da postoje i druga dva. Prvo se najčešće spominje u Starom zavjetu kao “nebo” ili “nebeski svod”. Ovo je nebo u kojem su oblaci i prostor kroz koji lete ptice. Drugo nebo je zvjezdano/svemir, na kojem borave zvijezde, planete i druga nebeska tijela (Postanak 1:14-18).

Treće nebo, čija lokacija nije otkrivena, je mjesto na kojem prebiva Bog. Isus je obećao da će za iskrene vjernike pripremiti mjesto na nebu (Ivan 14:2). Ono je također odredište starozavjetnih svetaca koji su umrli vjerujući u Božije obećanje Otkupitelja (Efežani 4:8). Ko god vjeruje u Krista neće nikada propasti, nego će imati vječni život (Ivan 3:16).

Apostol Ivan je bio privilegovan da vidi nebeski grad i napiše izvještaj o tome (Otkrivenje 21:10-27). Ivan je svjedočio da u nebu (novoj zemlji) prebiva “slava Božija” (Otkrivenje 21:11), sama Njegova prisutnost. Pošto u nebu nema noći, jer je sam Gospod svjetlo, sunce i mjesec više neće biti potrebni (Otkrivenje 22:5).

Grad je ispunjen sjajem dragog kamenja i kristalno jasnim jaspisom. Nebo ima dvanaestoro vrata (Otkrivenje 21:12) i dvanaest temelja (Otkrivenje 21:14). Raj Edenskog vrta je obnovljen: rijeka vode života teče slobodno i drvo života je ponovo dostupno, dajući plod mjesečno, a čije je lišće “lijek narodima” (Otkrivenje 22:1-2). Kako god da je Ivan bio elokventan u ovom opisu neba, njegova stvarnost je iznad sposobnosti ograničenog čovjeka da ga opiše (1. Korinćanima 2:9).

Nebo je mjesto gdje “nema više”. Tamo neće biti više suza, boli i tuge (Otkrivenje 21:4). Neće biti više odvojenosti, jer će smrt biti pobijeđena (Otkrivenje 20:6). Najbolja stvar u vezi neba je prisustvo našeg Gospoda i Spasitelja (1. Ivanova 3:2). Stajaćemo licem u lice sa Janjetom Božijim koji nas je volio i dao sebe na žrtvu, kako bismo mi cijelu vječnost mogli da uživamo u Njegovoj prisutnosti na nebu. EnglishVrati se na bosansku stranu

Kakvo je nebo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries