settings icon
share icon
Pitanje

Kada / Kako primamo Svetog Duha?

Odgovor


Apostol Pavle jasno uči da Svetog Duha primamo onog trenutka kada povjerujemo u Isusa Krista kao svog Spasitelja. Prva Korinćanima 12:13 objavljuje: "Uistinu, mi smo svi - bilo Židovi bilo Grci, bilo robovi bilo slobodnjaci – kršteni jednim Duhom u jedno tijelo. I svi smo napojeni jednim Duhom." Rimljanima 8:9 nam kaže da ako osoba nema Svetog Duha, tada ona ne pripada Kristu - "Ali vi niste u tijelu, već u Duhu, ako zbilja Duh Božji prebiva u vama. Ako tko nema Kristova Duha, nije Kristov." Efežanima 1:13-14 nas uči da je Duh Sveti pečat spasenja svih koji vjeruju: " U Njemu ste i vi, pošto ste čuli riječ istine – Radosnu vijest svoga spasenja – u njemu ste, prigrlivši vjeru, i zapečaćeni Duhom, svetim, obećanim, koji je zalog naše baštine za otkupljenje onih što su postali Božje vlasništvo – na hvalu slave njegove."

Ova tri biblijska stiha jasno objašnjavaju da se Sveti Duh prima u trenutku spasenja. Pavle ne bi mogao da kaže da smo svi mi kršteni jednim Duhom i da smo svi mi jednim duhom napojeni, ako svi Korintski vjernici nisu posjedovali Duha Svetog. Rimljanima 8:9 je još jasniji stih. Ako osoba nema Duha, onda ona ne pripada Kristu. Samim tim, posjedovanje Duha je faktor identifikacije za posjedovanje spasenja. Dalje, Sveti Duh ne bi mogao da bude “pečat spasenja” (Efežanima 1:13-14), ako On nije primljen u tom momentu kad se spasimo. Mnogi biblijski stihovi izobilno pojašnjavaju da je naše spasenje sigurno od momenta kada primimo Krista kao Spasitelja.

Ova diskusija je često kontraverzna zato što se miješaju službe Svetog Duha. Primanje / prebivanje Svetog Duha se dešava u momentu spasenja. Ispunjavanje Duhom je neprekidan proces u kršćanskom životu. Dok mi vjerujemo da se krštenje Duhom također dešava u momentu spasenja, neki kršćani vjeruju drugačije. Zbog ovoga se ponekad dešava da se krštenje Duhom pomiješa sa “primanjem duha”, kao jedan čin koji slijedi poslije spasenja. Kako na kraju primamo Svetog Duha? Svetog Duha primamo jednostavno tako što povjerujemo u Gospoda Isusa Krista kao svog Spasitelja (Ivan 3:5-16). Kada primamo Svetog Duha? Duha Svetog posjedujemo od onog trenutka kada povjerujemo.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kada / Kako primamo Svetog Duha?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries