settings icon
share icon
Pitanje

Da li je moguće da još neki anđeo zgriješi?

Odgovor


Prva Timoteju 5:21 nam kaže: "Zaklinjem te pred Bogom i Kristom Isusom i izabranim anđelima, da ovo držiš bez predrasude, ne čineći ništa iz pristranosti". Bez obzira koje stanovište imate o predodređenju, Biblija jasno kaže da je Bog na neki način uključen u to ko će biti spašen – ili, u ovom slučaju, koji od anđela neće zgriješiti.

Kroz cijelu Bibliju se može vidjeti Božiji suveren izbor: On je odabrao Abrahama da bude otac mnogih nacija (Postanak 17:4-5); odabrao je Izrael da bude Njegov poseban narod (Postanak 17:7); On je odabrao Mariju da bude Isusova majka (Luka 1:35-37); odabrao je dvanaest apostola da žive sa Gospodom Isusom tri godine i uče od Njega (Marko 3:13-19); i On je odabrao Pavla da prenese Evanđelje mnogim ljudima, lično i kroz poslanice (Djela 9:1-19). Na isti način, On je odabrao ljude "iz svakoga plemena i jezika, puka i naroda" (Otkrivenje 5:9) da povjeruju u Krista. Oni koje je On odredio će doći Njemu i On ih nikada neće odbaciti.

Izgleda da je Bog također napravio izbor kada su u pitanju anđeli. Njegovi sveti anđeli su "izabrani" – što znači da ih je Bog odabrao. Vjerovatno im je svima dao da jednom odaberu da li će mu biti poslušni ili ne. U svakom slučaju, oni koji su zgriješili i koji slijede Lucifera su izgubljeni i osuđeni. Oni koji su odlučili da ostanu odani Bogu su sigurni u toj odluci. Biblija nam ne daje nijedan razlog da vjerujemo da je moguće da još neki anđeo zgriješi, ništa više nego što nam daje razlog da vjerujemo da će izabrani otpasti i biti izgubljeni zauvijek.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je moguće da još neki anđeo zgriješi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries