settings icon
share icon
Pitanje

Šta je JEDP teorija?

Odgovor


Ukratko, JEDP teorija tvrdi da prvih pet knjiga Biblije, Postanak, Izlazak, Levitski zakonik, Brojeve i Ponovljeni zakon nije napisao samo Mojsije, koji je umro 1451. godine p.n.e. nego i nekoliko različitih autora nakon njega. Ova teorija je bazirana na činjenici da se u različitim dijelovima Petoknjižja koriste različita Božija imena, i da postoji uočljiva razlika u lingvističkom stilu. Slova ove teorije predstavljaju četiri pretpostavljena autora: onog koji koristi “Jehova” za Božije ime, onog koji koristi ime Elohim za Boga, zatim autora Ponovljenog zakona i sveštenika koji je napisao Levitski zakonik. (JEDP je akronim na engleskom jeziku: slovo “J” stoji za ime Jehova, “E” za Elohim, “D” za Deuteronomy, tj. Knjigu ponovljenog zakona i “P” za englesku reč priest, što znači "sveštenik” – prim. prev.) JEDP teorija dalje tvrdi da su različiti dijelovi Petoknjižja najvjerovatnije sastavljeni u četvrtom vijeku p.n.e, i da je to vjerovatno učinio Ezra.

Dakle, zašto postoje različita imena za Boga u knjigama za koje se pretpostavlja da ih je napisao jedan autor? Na primjer, prvo poglavlje Postanka koristi ime Elohim, dok drugo poglavlje koristi ime YHWH. Ovakvi obrazac se pojavljuje prilično često u Petoknjižju. Odgovor je jednostavan. Mojsije je koristio Božija imena kako bi naglasio poentu. U prvom poglavlju Postanka Bog je Elohim, moćni Stvoritelj Bog. U drugom poglavlju je Bog Yahweh, lični Bog koji je stvorio čovječanstvo i sa koji je povezan s njim. To ne vodi do zaključka o različitim autorima nego do jednog autora koji koristi Božija različita imena kako bi naglasio nešto i opisao drugačije aspekte Njegovog karaktera.

Kad smo kod različitih stilova, zar ne bi trebalo da ih očekujemo od autora koji piše historiju (Postanak), pravne zakone (Izlazak, Ponovljeni zakon) i komplikovane detalje o sistemu žrtvovanja (Levitski zakonik)? JEDP teorija uzima objašnjive razlike Petoknjižja i izmišlja razrađenu teoriju koja nema osnovu u historijskoj stvarnosti. Nijedan J, E, D, ili P dokument nikada nije bio otkriven. Nijedan antički hebrejski ili kršćanski naučnik nije nikad nagovijestio da takav dokument postoji.

Najjači argument protiv JEDP teorije je sama Biblija. Isus u Marku 12:26 kaže: “A što se tiče uskrsnuća od mrtvih, niste li čitali u Mojsijevoj knjizi na mjestu o grmu, kako mu Bog reče: Ja sam Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev?” Prema tome, Isus jasno kaže da je Mojsije napisao izvještaj o gorućem grmu u Izlasku 3:1-3. Luka, u Djelima apostolskim 3:22, komentariše odlomak iz Ponovljenog zakona 18:15 i navodi Mojsija kao autora tih stihova. Pavao, u Rimljanima 10:5, govori o pravednosti koju je Mojsije opisao u Levitskom zakoniku 18:5. On, dakle, svjedoči da je Mojsije autor Levitskog zakonika. Dakle, imamo Isusa koji potvrđuje da je Mojsije autor Izlaska, Luku (u Djelima) koji potvrđuje da je Mojsije napisao Ponovljeni zakon i Pavla koji kaže da je Mojsije autor Levitskog zakonika. Da bi JEDP teorija bila istinita, Isus, Luka i Pavao bi morali biti lažovi ili neko ko nije dobro razumio Stari zavjet. Hajde da vjerujemo Isusu i ljudima koji su napisali Pismo, radije nego smiješnoj JEDP teoriji bez osnova (2. Timoteju 3:16-17).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je JEDP teorija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries