settings icon
share icon
Pitanje

Jednom spašen zauvijek spašen?

Odgovor


Jednom kad je osoba spašena da li je zauvijek spašena? Kada ljudi dođu do spoznanja Krista kao svoga Spasitelja, dovedeni su u odnos sa Bogom koji garantuje njihovo spasenje kao nepromjenljivu sigurnost. Brojni odlomci iz Pisma objavljuju ovu činjenicu. (a) Rimljanima 8:30 objavljuje, “A koje je predodredio, one je i pozvao; koje je pozvao, one je i opravdao; koje je opravdao, one je i proslavio.” Ovaj nam stih govori da kao da smo, od momenta kada nas je Bog izabrao, proslavljeni u njegovoj prisutnosti u nebu. Ne postoji ništa što može da spriječi vjernika od toga da bude proslavljen, jer je Bog već to odlučio u nebu. Jednom kada je neko opravdan, njegovo spasenje je zagarantovano – siguran je kao da je već proslavljen u nebu.

(b) Pavao postavlja dva presudna pitanja u Rimljanima 8:33-34, “Tko će podići tužbu protiv izabranika Božjih? Bog koji ih opravdava? Tko će ih osuditi? Isus Krist koji je umro – još bolje: koji je uskrsnuo – koji je s desne strane Bogu i koji posreduje za nas?” Ko će podići tužbu protiv Božijih izabranika? Niko, jer je Krist naš zastupnik. Ko će nas osuditi? Niko, jer je Krist, onaj koji je umro za nas, onaj koji osuđuje. Imamo oboje, i zastupnika i sudiju, kao svog Spasitalja.

(c) Vjernici su nanovo rođeni (obnovljeni) kada povjeruju (Ivan 3:3; Titu 3:5). Da bi Kršćanin izgubio svoje spasenje, trebalo bi da bude vraćen u prvobitno stanje. Biblija ne daje nikakav dokaz da novo rođenje može da bude oduzeto. (d) Duh Sveti prebiva u vjernicima (Ivan 14:17; Rimljanima 8:9) i krsti ih u Tijelo Kristovo (1.Korinćanima 12:13). Da bi vjernik prestao da bude spašen, trebalo bi da bude “ispražnjen” i otkinut iz Tijela Kristovog.

(e) Ivan 3:15 izjavljuje da svako ko vjeruje u Isusa Krista “ima život vječni.” Ako vjeruješ u Krista danas i imaš vječni život, ali ga izgubiš sutra, onda on nikad nije ni bio “vječan”. Stoga, ako izgubiš svoje spasenje, obećanja vječnog života u Bibliji bi bila zabluda. (f) Mislim da Pismo samo za sebe kaže najuvjerljiviji argument, “Siguran sam da nas neće ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu” (Rimljanima 8:38-39).” Sjeti se da je isti Bog koji te je spasio, onaj koji će te sačuvati. Jednom kada smo spašeni zauvijek smo spašeni. Naše spasenje je najdefinitivnije nepromjenljivo sigurno!

EnglishVrati se na bosansku stranu

Jednom spašen zauvijek spašen?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries