settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači biti jedno tijelo u braku?

Odgovor


Izraz “jedno tijelo” dolazi iz Postanka, iz priče o stvaranju Eve. Postanak 2:21-24 opisuje proces kojim je Bog stvorio Evu iz Adamovog rebra, dok je on spavao. Adam je prepoznao da je Eva dio njega – bili su zaista “jedno tijelo”. Izraz “jedno tijelo” znači da, kao što su naša tijela jedna cjelina i ne mogu se razdvojiti na dijelove a ostati cjelovita, tako je Bog namijenio jedinstvo u braku. Ne postoje više dvije osobe (dvije individue), nego jedna (bračni par). Postoje brojni aspekti ovog novog jedinstva.

Što se tiče emocionalne privrženosti, to novo jedinstvo treba da stoji ispred svih ostalih budućih odnosa (Postanak 2:24). Neki bračni partneri nastave da budu povezani sa roditeljima, više nego sa svojim novim partnerom. To je recept za promašeni brak i izvrtanje je Božije prvobitne namjere “ostavljanja i prianjanja”. Sličan problem može da se razvije kada partner u djetetu nađe ispunjenje svojih emocionalnih potreba, umjesto da se približi bračnom drugu.

Emotivno, duhovno, intelektualno, finansijski i na svaki drugi način, par postaje jedno. Kao što i jedan dio tijela brine o drugim dijelovima tijela (stomak probavlja hranu za tijelo, mozak upravlja tijelom za dobrobit cjeline, ruke rade za tijelo, itd.), tako i partneri u braku treba da brinu jedno za drugo. Nijedno od njih ne bi trebalo da gleda na zarađeni novac kao na “moj” novac; nego kao na “naš”. Efežani 5:22-33 i Izreke 31:10-31 daju primjenu ovog “jedinstva”, kroz uloge muža i žene.

Fizički, oni postaju jedno tijelo, a proizvod toga su djeca koju donosi njihovo jedinstvo; ta djeca kao rezultat sada imaju posebnu genetiku. Čak i u seksualnom aspektu njihovog odnosa, muž i žena ne treba da smatraju svoja tijela svojima, nego kao ona koja pripadaju partneru (1. Korinćanima 7:3-5). Niti treba da se fokusiraju na svoje sopstveno zadovoljstvo, nego na zadovoljstvo partnera.

Ovo jedinstvo i želja da se udovolji drugom nije automatska, posebno nakon što je čovječanstvo palo u grijeh. Čovjeku je u Postanku 2:24 rečeno da “prione” za svoju ženu. Ova riječ ima dva značenja. Jedno je da bude “priljepljen” za svoju ženu, što je slikovit prikaz onoga kako bi trebalo da bude čvrsta bračna veza. Drugi aspekt je “silno stremljenje” svojoj ženi. Ovo znači da to stremljenje treba da se nastavi i u braku, nakon udvaranja i vjenčanja. Tijelo teži ka tome da se “radi ono što se osjeća”, umjesto da se gleda na dobrobit partnera. Ova egocentričnost je rutina u koju se upadne nakon što je “medeni mjesec” gotov. Umjesto da svaki partner razmišlja o onome što im nije udovoljeno, on/ona bi trebalo da ostane fokusiran/a na to da udovolji partneru.

Koliko god bilo lijepo za dvoje ljudi da žive zajedno ispunjavajući potrebe onog drugog, Bog ima veći poziv za brak. Kao što je svako od partnera služio Kristu prije braka (Rimljanima 12:1-2), tako sada treba da mu služe zajedno kao jedinka i da odgajaju djecu u istom duhu (1. Korinćanima 7:29-34; Malahija 2:15; Efežani 6:4). Priscila i Akvila u 18 poglavlju Djela su dobar primjer toga. Kako su kao par težili da služe Kristu zajedno, radost koju Duh daje je ispunila njihov brak (Galaćanima 5:22-23). U Edenskom vrtu bilo ih je troje (Adam, Eva i Bog) i tu je bila radost. Dakle, ako je Bog danas u centru braka, također će postojati radost. Bez Boga, istinsko i potpuno jedinstvo nije moguće.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači biti jedno tijelo u braku?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries