settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači to da je Isus Božiji jedinorođeni Sin?

Odgovor


Izraz “jedinorođeni Sin” se pojavljuje u Ivanu 3:16, što u nekim prevodima glasi: “Jer je Bog tako ljubio svijet, da je predao svojega jedinorođenog Sina, da svaki, koji vjeruje u njega, ne pogine, nego da ima život vječni”. Izraz “jedinorođeni” prevedena je od grčke riječi monogenes. Ova riječ se različito prevodi kao “jedini”, “jedan i jedini”, “jedinac” i “jedinorođen”.

Ovaj zadnji izraz je taj koji prouzrokuje pometnju. Lažni učitelji su se zakačili za ovaj izraz kako bi pokušali da dokažu svoje lažno učenje da Isus Krist nije Bog; npr, da nije jednak Njemu u suštini, kao druga osoba Trojstva. Oni vide riječ “jedinorođen” i kažu da je Isus stvoreno biće, jer samo neko ko ima svoj početak u vremenskoj liniji, može biti “rođen”. Ono što oni propuštaju da vide je da je to prevod sa grčke riječi. Kao takav, treba da se uporedi sa originalnim značenjem grčke riječi, a ne da se naše značenje riječi prenosi na tekst.

Prema tome, šta monogenes znači? Prema grčko-engleskom leksikonu Novog zavjeta i ostale ranokršćanske literature (BAGD, 3. Izdanje), monogenes ima dvije osnovne definicije. Prva je “biti jedini te vrste unutar određenog odnosa”. To je značenje povezano sa korišćenjem u Hebrejima 11:17 kada pisac upućuje na Izaka kao Abrahamovog “jedinorođenog sina”. Abraham je imao više od jednog sina, ali Izak je bio jedini kojeg je imao sa Sarom i jedini sin zavjeta.

Druga definicija je “biti jedini te vrste ili klase, jedinstven po soju”. Ovo je značenje koje se podrazumijeva u Ivanu 3:16. Ustvari, Ivan je jedini novozavjetni pisac koji koristi ovu riječ za Isusa (vidi Ivan 1:14, 18; 3:16, 18; 1. Ivanova 4:9). Njega prvenstveno zanima da prikaže Isusa kao Sina Božijeg (Ivan 20:31) i koristi ovu riječ da istakne to da je On jedinstveni Božiji Sin – koji dijeli istu božansku prirodu kao Bog – nasuprot vjernicima koji su Božiji sinovi i kćeri kroz vjeru.

Zaključak je da su izrazi “Otac” i “Sin”, koji opisuju Boga i Isusa, ljudski termini korišteni da nam pomognu da razumijemo odnos između različitih osoba Trojstva. Ako možemo razumjeti odnos oca i sina među ljudima, onda možemo djelimično razumjeti odnos između prve i druge osobe Trojstva. Ova analogija se razbija ako pokušavamo da odemo predaleko i naučavamo, kao neki kršćanski kultovi (kao što su Jehovini svjedoci), da je Isus bio bukvalno “rođen” kao da je “nastao” ili da je “stvoren” od Boga Oca.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači to da je Isus Božiji jedinorođeni Sin?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries