settings icon
share icon
Pitanje

Koje je vrijeme Jakovljeve nevolje?

Odgovor


Izraz "vrijeme nevolje za Jakova" je citat iz Jeremije 30:7, gdje kaže: "Jao! Silan je onaj dan, nije bilo takva, vrijeme je nevolje za Jakova. Ipak će se izbaviti iz nje".

U prethodnim stihovima Jeremije 30 vidimo da Gospod govori proroku Jeremiji o Judi i Izraelu (30:3-4). U trećem stihu On obećava da će ih jednog dana u budućnosti vratiti u zemlju koju je obećao njihovim očevima. Peti stih opisuje vrijeme velikog straha i drhtanja. Šesti to slikovito prikazuje kao čovjeka koji prolazi kroz porođajne bolove,time ponovo ukazujući na agoniju. Ali postoji nada i za Judu i za Izrael, jer iako je ovo vrijeme nazvano "vremenom Jakovljeve nevolje", Gospod obećava da će spasiti Jakova (što se odnosi na Judu i Izrael) iz tog vremena velike nevolje (7. stih).

U Jeremiji 30:10-11 Gospod kaže: "...ja ću te izbaviti iz daleke zemlje, djecu tvoju iz zemlje ropstva njihova! Jakov će se vratiti kući i naći mir, živjet će bez brige, i nitko ga neće smetati! Jest, ja sam s tobom, 'govori Gospod', da te izbavim."

Također, Gospod kaže da će uništiti narode koji su držali Judu i Izrael u ropstvu, i da nikada neće dozvoliti da Jakov bude potpuno uništen. Međutim, trebalo bi zapaziti da Gospod opisuje ovo vrijeme kao vrijeme vaspitavanja Njegovog naroda. On kaže Jakovu: "Uništit ću sve narode, među koje sam te razasuo! Ali tebe neću uništiti, samo ću te karati s mjerom. Sasvim bez kazne ne mogu te ostaviti!".

Jeremija 30:7 kaže: "Silan je onaj dan, nije bilo takva". Jedino vremensko razdoblje koje se uklapa u ovaj opis je vrijeme Nevolja. Takvo se nije desilo u historiji.

Isus opisuje Nevolje koristeći neke od slika iz Jeremije. U Mateju 24:6-8 On tvrdi da je pojava lažnih mesija, ratova i glasova o ratovima, gladi i zemljotresa samo "početak porođajnih bolova".

Pavle također opisuje Nevolje kao porođajne bolove. 1. Solunjanima 5:3 kaže: "Jer kad reknu: Mir i sigurnost! onda će iznenada napasti na njih propast, kao bol na trudnu ženu, i neće uteći." Ovaj događaj dolazi nakon Uznesenja i uklanjanja Crkve, u 4:13-18. U 5:9 Pavle ponovo stavlja naglasak na odsustvo Crkve iz ovog vremenskog perioda, time što kaže: "Jer nas Bog ne postavi za gnjev, nego da stečemo spasenje po Gospodinu našem Isusu Kristu". Gnjev o kojem ovdje govori je Božiji sud nad nevjerujućim svijetom i Njegovo vaspitavanje Izraela tokom Nevolja.

Ovi "porođajni bolovi" su detaljno opisani u Otkrivenju 6-12. Dio svrhe Nevolja je da se Izrael vrati Gospodu.

Za one koji su prihvatili Krista kao Spasitelja od grijeha, vrijeme Jakovljeve nevolje je nešto za šta treba da slave Gospoda, jer to pokazuje da Bog drži svoja obećanja. On nam je obećao vječni život kroz Krista našeg Gospoda, i obećao je Abrahamu i njegovim fizičkim potomcima zemlju, sjeme i blagoslov. Međutim, prije nego što ispuni ova obećanja, On će u ljubavi, ali čvrsto, disciplinovati izraelski narod, tako da se oni vrate k Njemu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje je vrijeme Jakovljeve nevolje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries