settings icon
share icon
Pitanje

Koja je uloga Izraela u zadnjim vremenima?

Odgovor


Svaki put kada se desi konflikt u Izraelu ili oko njega, mnogi to vide kao znak skorog dolaska zadnjih vremena. Problem u vezi s tim je da nam možda na kraju dosadi ta tema, tako da ne prepoznamo kad istinski događaj koji je proročki značajan, dođe. Konflikt u Izraelu nije neophodno i znak zadnjeg vremena.

Izraelski konflikt postoji svaki put kada i Izrael postoji kao nacija. Bilo da su to Egipćani, Amalečani, Midjanci, Moabci, Amonci, Amorejci, Filistejci, Asirci, Babilonjani, Perzijanci ili Rimljani, izraelski narod je uvijek proganjan od strane svojih susjeda. Zašto je to tako? Prema Bibliji, razlog tome je to što Bog za njih ima poseban plan, a Sotona želi da ga poništi. Mržnja prema Izraelu – a posebno izraelskom Bogu – koja je pod sotonskim uticajem, je razlog zašto su njegovi susjedi uvijek željeli da ga vide uništenog. Bilo da je to Sanherib, kralj Asirije; Haman, službenik Perzije; Hitler, vođa nacističke Njemačke; ili Ahmadinedžad, predsjednik Irana, pokušaji da se Izrael u potpunosti uništi će uvijek propasti. Progonstvo ove nacije će dolaziti i prolaziti, ali će postojati do drugog Kristovog dolaska. Prema tome, izraelski konflikt nije vjerodostojan pokazatelj skorog dolaska zadnjih vremena.

Međutim, Biblija kaže da će postojati strašan konflikt u Izraelu tokom zadnjih vremena. Radi toga je taj vremenski period poznat kao Velika nevolja, i "vrijeme nevolje za Jakova" (Jeremija 30:7). Evo šta Biblija kaže o Izraelu u zadnjim vremenima:

Doći će do masovnog povratka Židova u izraelsku zemlju (Ponovljeni zakon 30:3; Izaija 43:6; Ezekiel 34:11-13; 36:24; 37:1-14).

Antikrist će sklopiti sedmogodišnji zavjet "mira" sa Izraelom (Izaija 28:18; Daniel 9:27).

Obnoviće se hram u Jeruzalemu (Daniel 9:27; Matej 24:15; 2. Solunjanima 2:3-4; Otkrivenje 11:1).

Antikrist će prekršiti svoj zavjet sa Izraelom a posljedica toga će biti progonstvo Izraela, svjetskih razmjera (Daniel 9:27; 12:1, 11; Zaharija 11:16; Matej 24:15, 21; Otkrivenje 12:13). Izrael će biti napadnut (Ezekiel, poglavlja 38-39).

Izrael će konačno prepoznati Isusa kao svog Mesiju (Zaharija 12:10). Biće obnovljen i ponovo okupljen (Jeremija 33:8; Ezekiel 11:17; Rimljani 11:26).

Danas je mnogo nemira u Izraelu. Progonjen je, okružen neprijateljima – Sirijom, Libanonom, Jordanom, Saudijskom Arabijom, Iranom, Hamasom, islamskim džihadom, Hezbolahom, itd. Ali ova mržnja i progonstvo Izraela je samo nagovještaj onoga što će se desiti u zadnjim vremenima (Matej 24:15-21). Posljednji udar progonstva je počeo kada je on bio obnovljen kao nacija, 1948. Mnogi koji proučavaju biblijska proroštva vjeruju da je šestodnevni rat Arabije i Izraela 1967. bio "početak kraja". Može li ono što se danas dešava u Izraelu ukazivati da je kraj blizu? Da. Da li to neophodno znači da je kraj blizu? Ne. Isus sam je to najbolje rekao: "Isus im reče: "Gledajte, da vas tko ne zavede… Čut ćete za ratove i glasove o ratovima. Gledajte, da se ne uplašite! To mora tako doći; ali nije još tada svršetak" (Matej 24:4-6).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja je uloga Izraela u zadnjim vremenima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries