settings icon
share icon
Pitanje

Koje su izgubljene knjige Biblije?

Odgovor


Ne postoje “izgubljene knjige” Biblije, ili knjige koje su uklonjene iz nje. Postoji mnogo legendi i glasina o takvim knjigama, ali te priče nisu zasnovane na istini. Svaka knjiga za koju je Bog namjeravao da bude u Bibliji i koju je On inspirisao, jeste u Bibliji. Postoji bukvalno stotine religioznih knjiga koje su se napisale u istom vremenskom periodu kao i knjige Biblije. Neke od njih sadrže istinite zapise stvari koje su se zaista desile (1. Makabejcima, npr.) Neke sadrže dobro duhovno naučavanje (Solomonove mudrosti, npr.). Međutim, one nisu inspirisane Bogom. Ako čitamo ijednu od tih knjiga, Apokrife, npr., treba da ih tretiramo kao pogrešive, ne kao inspirisanu, nepogrešivu Riječ Božiju (2. Timoteju 3:16-17).

Tomino evanđelje, npr., je krivotvoreno, napisano u 3. ili 4. vijeku, uz tvrdnju da ga je napisao apostol Toma. Nije ga napisao Toma. Rani crkveni oci su gotovo svi odbacili Tomino evanđelje kao heretično. Ono sadrži mnogo lažnih i heretičnih stvari koje je Isus navodno rekao ili uradio. Ništa od toga (ili u najbolju ruku, najveći dio) nije tačno. Barnabina poslanica nije bila napisana od strane biblijskog Barnabe, nego od strane jednog varalice. Isto se može reći i za Filipovo evanđelje, Petrovu apokalipsu, itd.

Postoji jedan Bog. Biblija ima jednog Stvoritelja. To je jedna knjiga. Ona ima jedan plan milosti, zapisan od početka, preko izvršavanja, do svršetka. Od predodređenja do proslavljanja, Biblija je priča o tome kako je Bog otkupio svoj izabrani narod za Njegovu slavu. Kako se Božija otkupljujuća svrha i plan otkrivaju u Pismu, tako teme koje se ponavljaju konstantno naglašavalju karakter Božiji, sud za grijeh i neposlušnost, blagoslov za vjeru i poslušnost, Gospoda Spasitelja i žrtvu za grijeh, i dolazeće kraljevstvo i slavu. Božija je namjera da znamo i razumijemo ovih pet tema, jer naši životi i vječna destinacija zavise o njima. Zbog toga je van pameti da bi Bog dozvolio da neke od ovih životno važnih informacija budu “izgubljene” usput. Biblija je kompletna, kako bismo mi koji je čitamo i razumijemo mogli također biti “kompletni”, “savršeni – opremljeni za svako djelo ljubavi” (2. Timoteju 3:16-17).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje su izgubljene knjige Biblije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries