settings icon
share icon
Pitanje

Da li Ivan 3:13 znači da niko nije otišao u nebo prije Isusa?

Odgovor


Ivan 3:13 kaže: “Nitko nije uzašao na nebo osim koji siđe s neba, Sin čovječji koji je na nebu”. Ovaj stih je donekle teško protumačiti i često se pogrešno razumije. Također ga često koriste oni koji žele da nađu kontradikcije u Bibliji. Ako ga pogledamo u kontekstu, posebno stihove 10-12, vidimo da Isus govori o autoritetu i valjanosti Njegovog naučavanja. U 13. stihu On objašnjava Nikodemu zašto je samo On kvalifikovan da govori o ovim stvarima, naime, jer je On jedini koji je ikad otišao na nebo i vratio se sa znanjem odozgo da uči ljude.

Nijedan čovjek, stoga, ne može da govori o nebeskim stvarima sa takvim autoritetom kao Isus. Govoriti o tome iziskuje intimno poznanje istih i zahtijeva da su se one vidjele i iskusile na isti način kako ih je samo On vidio i iskusio. Kako se niko nije uznio na nebo i vratio, niko nije ni kvalifikovan da priča o tim stvarima, osim onog koji je došao sa neba. Isus je govorio da je samo On taj koji je vidio Oca i da je samo On ovlašćen da objavi Boga i učini ga poznatim (Ivan 1:18).

Ovo ne znači da niko nikada nije otišao u nebo ili da je bio spašen, jer su Enoh i Ilija bili odnseni tamo (Postanak 5:24; Hebrejima 11:5; 2. Kraljevima 2:11) a i Abraham, Izak, Jakov i drugi su bili tamo. Umjesto toga, to znači da se niko nije uznio i “vratio” na takav način da bude kvalifikovan da govori o stvarima koje su tamo. “Uznesenje” sa sobom nosi zamisao o odlasku na neko mjesto sa autoritetom. Isus je jedini koji je ikad uznesen na nebo sa autoritetom, jer je On Božiji jedini Sin (Ivan 1:14).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li Ivan 3:13 znači da niko nije otišao u nebo prije Isusa?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries