settings icon
share icon
Pitanje

Šta je, prema Bibliji, istinsko prijateljstvo?

Odgovor


Gospod Isus Krist nam je dao definiciju istinskog prijatelja: "Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko život svoj položi za prijatelje svoje. Vi ste prijatelji moji, ako činite, što vam ja zapovijedam. Više vas ne nazivam slugama, jer sluga ne zna, što radi gospodar njegov; nego vas nazvah prijateljima, jer vam sve objavih, što sam čuo od Oca svojega" (Ivan 15:13-15). Isus je čisti primjer istinskog prijatelja, jer je položio svoj život za svoje "prijatelje". Također, svako može da postane Njegov prijatelj tako što će vjerovati u Njega kao svog ličnog Spasitelja, biti nanovoroen i primiti novi život u Njemu.

Postoji primjer istinskog prijateljstva između Davida i Šaulovog sina Jonatana, koji je, uprkos tome što je njegov otac proganjao Davida i pokušavao da ga ubije, stajao uz svog prijatelja. Možete naći tu priču u 1. Samuelovoj, u poglavljima 18-20. Neki značajni odlomci su 1. Samuelova 18:1-4; 19: 4-7; 20:11-17, 41-42.

Još jedan dobar izvor mudrosti u vezi sa prijateljstvom su Izreke. "Prijatelj ljubi u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje." (Izreke 17:17) "Ima prijatelja koji vode u propast, a ima i prijatelja privrženijih od brata." (Izreke 18:24) Ovdje se radi o tome da, da bismo imali pravog prijatelja, moramo i sami biti prijatelji. "Čestiti su udarci prijateljevi, a lažni poljupci neprijateljevi." (Izreke 27:6) "Željezo se željezom oštri i čovjek oštri jedan drugoga." (Izreke 27:17).

Princip prijateljstva također možemo naći u Amosu. "Idu li dvojica zajedno da se ne dogovore?" (Amos 3:3). Prijatelji su sličnog razmišljanja. Prijatelj je neko kome se možemo povjeriti potpuno mu vjerujući. To je neko koga poštujemo i ko poštuje nas, zasnovano na sličnosti u razmišljanju a ne na osnovu toga koliko smo vrijedni.

Na kraju, prava definicija istinskog prijateljstva dolazi od apostola Pavla: "Jer jedva tko umre za pravednika; za dobroga može biti da bi se tko usudio umrijeti. A Bog pokazuje svoju ljubav k nama, što Krist, kad smo bili još grješnici, umrije za nas" (Rimljanima 5:7-8). "Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko život svoj položi za prijatelje svoje." (Ivan 15:13) To je pravo prijateljstvo!

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je, prema Bibliji, istinsko prijateljstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries