settings icon
share icon
Pitanje

Da li Kršćani i Muslimani slave istog Boga?

Odgovor


Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga šta znači “isti Bog.” Ne može se poreći da muslimanski i kršćanski pogled na Boga imaju mnogo sličnosti. Prema oba, Bog je apsolutno suveren, svemoguć, sveznajuć, sveprisutan, svet, pravedan, istinit, pravedan. I Islam i Kršćanstvo vjeruju u jednog Boga koji je Stvoritelj svega u univerzumu. Prema tome, da, u ovom smislu, Kršćani i Muslimani slave istog Boga.

U isto vrijeme, postoje i važne razlike između kršćanskog i muslimanskog pogleda na Boga. Dok Muslimani vide Allaha kao nekog ko posjeduje osobine ljubavi, milosti i blagodati, Allah ne pokazuje te osobine na isti način kao kršćanski Bog. Najvažnija razlika, ipak, između muslimanskog i kršćanskog pogleda na Boga je u shvatanju utjelovljenja. Kršćani vjeruju da je Bog postao ljudsko biće u osobi Isusa Krista. Muslimani vjeruju da je ovo shvatanje krajnje bogohulje. Oni nikad ne bi prihvatili ideju da bi Allah postao čovjek kako bi umro za grijehe svijeta. Vjerovanje u Božije utjelovljenje u osobu Isusa Krista je apsolutno bitna kršćanskom razumijevanju Boga. Bog je postao ljudsko biće tako da bi mogao da saosjeća sa nama i, još važnije, da bi mogao da nam obezbijedi spasenje, oproštenje grijeha.

Prema tome, da li Kršćani i Muslimani slave istog Boga? Da i ne. Vjerovatno bi bolje pitanje bilo, “Da li i Kršćani i Muslimani imaju ispravno razumijevanje toga kakav je Bog?” Na ovo, odgovor je definitivno ne. Postoji nekoliko presudnih razlika između kršćanskog i muslimanskog shvatanja Boga. Obje vjere ne mogu da budu ispravne. Mi vjerujemo da Kršćanstvo ima ispravan pogled na Boga, jer ne može da postoji spasenje, ukoliko grijeh nije otplaćen. Samo Bog može da plati takvu cijenu. Samo u slučaju da je postao ljudsko biće, Bog je mogao da umre umjesto nas, time plaćajući kaznu za naše grijehe (Rimljani 5:8; 2.Korinćanima 5:21).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li Kršćani i Muslimani slave istog Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries