settings icon
share icon
Pitanje

Kako da imam ispravan odnos sa Bogom?

Odgovor


Da bismo bili “ispravni” pred Bogom, moramo prvo da razumijemo šta je “pogrešno”. Odgovor je – grijeh. “Niko da čini dobro – nikoga nema” (Psalam 14:3). Mi smo se pobunili protiv Božijih zapovijesti; svi smo “poput ovaca lutali” (Izaija 53:6).

Loša vijest je da je kazna za grijeh smrt. “Onaj koji zgriješi, taj će umrijeti” (Ezekiel 18:4). Dobra vijest je da je Bog ljubavi išao za nama kako bi nam donio spasenje. Isus je objavio da je svrha njegovog života bila “da traži i spasi što je izgubljeno” (Luka 19:10) i on je jasno izrazio da je ta svrha postignuta kada je umro na križu, sa riječima, “Svršeno je!” (Ivan 19:30).

Ispravan odnos sa Bogom počinje spoznanjem tvoga grijeha. Sljedeće što dolazi je ponizno priznanje grijeha Bogu (Izaija 57:15) i odluka da se ostavi grijeh. “Priznanje usta (postiže) spasenje” (Rimljanima 10:10).

Pokajanje mora da bude popraćeno vjerom. Specifičnije, vjerom u Isusovu žrtvujuću smrt i čudesno uskrsnuće, što ga kvalifikuje da bude tvoj Spasitelj. “Ako ustima svojim priznaješ Isusa Gospodina i srcem svojim vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen” (Rimljanima 10:9). Mnogo drugih odlomaka govore o neophodnosti vjere, kao što su Ivan 20:27; Djela 16:31; Galaćanima 2:16; 3:11, 26 i Efežanima 2:8.

Ispravan odnos sa Bogom je pitanje tvog odgovora na ono čto je on učinio za tvoje dobro. Poslao je Spasitelja, obezbijedio žrtvu da uzme tvoje grijehe (Ivan 1:29) i pružio ti obećanje: “Tko god zazove ime Gospodnje, bit će spašen” (Djela 2:21).

Predivna ilustracija pokajanja i oproštenja je priča o izgubljenom sinu (Luka 15:11-32). Mlađi sin je proćerdao dar svoga oca u sramotnom grijehu (13 stih). Kada je shvatio da je pogriješio, odlučio je da se vrati kući (18 stih). Pretpostavio je da ga neće više primiti kao sina (19 stih), ali nije bio u pravu. Otac je volio buntovnika koji se vratio više nego ikad (20 stih). Sve je bilo oprošteno i uslijedila je proslava (24. stih). Bog je dobar i ispuniće svoja obećanja, uključujući i obećanje da će da oprosti. “Blizu je Jahve onima koji su skršena srca, a klonule duše spasava” (Psalam 34:19).

Ako želiš da imaš ispravan odnos sa Bogom, ovdje je jednostavna molitva. Zapamti, izgovaranje ove, ili bilo koje druge molitve, te neće spasiti. Samo vjera u Isusa Krista te može spasiti od grijeha. Ova molitva je jednostavan način da izraziš Bogu svoju vjeru u njega i zahvališ mu što je obezbijedio sve za tvoje spasenje. “Bože, znam da sam zgriješio protiv tebe i da zaslužujem kaznu. Ali, Isus Krist je na sebe uzeo tu kaznu koju sam ja zaslužio, tako da mi kroz vjeru u njega može biti oprošteno. Okrećem se od svojih grijeha i stavljam svoju vjeru u tebe, za spasenje. Hvala ti za tvoju predivnu milost i oproštenje – dar vječnog života! Amen!”

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako da imam ispravan odnos sa Bogom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries