settings icon
share icon
Pitanje

Koji je ispravan način molitve?

Odgovor


Da li je najbolje moliti se stojeći, sjedeći, klečeći ili klanjajući se? Da li bi naše ruke trebalo da budu raširene, sklopljene ili podignute Bogu? Da li naše oči treba da budu zatvorene kad se molimo? Da li je bolje moliti se u crkvi ili u prirodi? Da li bi trebalo da se molimo ujutro kad se probudimo ili naveče, prije nego što odemo u krevet? Postoje li određene riječi koje bismo trebali da izgovaramo? Kako da započnemo svoje molitve? Kako da ih završimo? Ova i druga pitanja su uobičajena kad je molitva u pitanju. Koji je ispravan način molitve? Da li je ijedna od navedenih stvari uopšte važna?

Prečesto gledamo na molitvu kao na “magičnu formulu”. Neko vjeruje da ako ne izgovorimo određene riječi ili se ne molimo u određenom položaju, Bog neće čuti i odgovoriti na naše molitve. To je sasvim nebiblijski. Bog ne odgovara na naše molitve prema položaju našeg tijela, ili prema redoslijedu riječi koje izgovaramo kad se molimo. U 1. Ivanovoj 5:14-15 nam je rečeno da imamo pouzdanje kada dolazimo Bogu u molitvi, znajući da nas čuje i da će nam dati sve što tražimo po Njegovoj volji. Slično tome, Ivan 14:13-14 objavljuje: “Sve što onda zamolite u moje ime, učinit ću da se proslavi Otac u Sinu. Ako me za što zamolite u moje ime, ja ću to učiniti”. Prema ovim i mnogim drugim stihovima u Pismu, Bog odgovara na molitve prema tome da li su po Njegovoj volji i u Isusovo ime (kako bi se Isus proslavio).

Dakle, koji je ispravan način molitve? Filipljani 4:6-7 nam kažu da se molimo ne brinući se tjeskobno ni za šta, da se molimo u vezi svega i sa zahvalnim srcima. Bog će odgovoriti sve takve molitve darom svog mira u našim srcima. Ispravan način molitve je da izlivamo svoje srce Bogu, iskreno i otvoreno, jer nas On već poznaje bolje nego mi sami sebe. Treba da mu iznesemo svoje molbe, imajući u umu da On zna ono što je najbolje i da neće odgovoriti na ono što nije Njegova volja za nas. Mi treba da izrazimo svoju ljubav, zahvalnost i slavljenje Bogu u molitvi, bez brige o tome da li koristimo ispravne riječi. Bog je više zainteresovan za sadržaj naših srca, nego za našu rječitost.

Najbliže “obrascu” za molitvu koji Biblija daje je “Oče naš” u Mateju 6:9-13. Morate da shvatite da to nije molitva koju treba da naučimo napamet i recitujemo Bogu. Ona je primjer stvari koje bi trebalo da su uključene u molitvu – slavljenje, vjera u Boga, zamolbe, priznanje i predanje. Trebalo bi da se molimo za stvari koje “Oče naš” sadrži, koristeći naše sopstvene riječi i “prilagođavajući” je svom ličnom iskustvu sa Bogom. Ispravan način molitve je izliti svoje srce Bogu. Sjedeći, stojeći ili klečeći; raširenih ili sklopljenih ruku; otvorenih ili zatvorenih očiju; u crkvi, kod kuće ili negdje napolju; ujutro ili naveče – ovo su sve sporedne stvari, izraz ličnih sklonosti, uvjerenja i onoga što smatramo prikladnim. Božija želja je da naša molitva bude autentična i lični kontakt između Njega i nas.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koji je ispravan način molitve?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries