settings icon
share icon
Pitanje

Islamski antikrist? Da li će antikrist biti Musliman?

Odgovor


Sa porastom tenzije na Bliskom istoku zadnjih godina, a dijelom i izjavama šitskih muslimanskih ekstremista vezano za Dvanaestog imama, mnogi ljudi su počeli da ispituju u kakvom je to odnosu sa biblijskim proroštvima. Kako bismo odgovorili, moramo najprije da vidimo ko je taj Dvanaesti imam i šta se od njega očekuje da uradi za Islam. Drugo, moramo istražiti izjave šitskih Muslimana vezano za njihove nade, i, treće, moramo pogledati u Bibliju, kako bismo osvijetlili cijelo pitanje.

Unutar šitske grane Islama, postoji dvanaest imama, ili duhovnih vođa izabranih od Allaha. To počinje sa imamom Alijem, Muhamedovim rođakom, koji je tvrdio da ima proročko naslijeđe nakon njegove smrti. Oko 868. g. n. e. Dvanaesti imam, Abu al-Qasim Muhammad (ili Muhammad al Mahdi), se rodio kao sin jedanaestog imama. Pošto je njegov otac bio pod jakim progonstvom, Mahdi je poslan na skriveno mjesto, kako bi bio zaštićen. Kad je imao oko 6 godina, otac mu je bio ubijen i nakratko je izašao, ali se onda vratio u skrovište. Kažu da se od tada krije po pećinama i da će se nadnaravno vratiti baš prije Sudnjeg dana da iskorijeni svu tiraniju i ugnjetavanje, donoseći sklad i mir na zemlju. Po šitskoj teologiji, on je spasitelj svijeta. Prema jednom piscu, Mahdi će biti spoj Mojsijevog dostojanstva, Isusove milosti i Jobovog strpljenja, u jednoj savršenoj osobi.

Predviđanja o Dvanaestom imamu imaju upečatljive sličnosti sa biblijskim proroštvima o zadnjim vremenima. Prema islamskom proroštvu, Mahdijevom povratku će prethoditi brojni događaji tokom tri godine strašnog svjetskog haosa, i on će vladati nad Arapima i svijetom sedam godina. Njegovo pojavljivanje će popratiti dva usksrnuća, jedno zlih i jedno pravednih. Prema šitskom učenju Mahdijevo vođstvo će biti prihvaćeno od strane Isusa, i dvije velike grane Abrahamove familije će se zauvijek ujediniti.

Kako su izjave šitskih Muslimana, kao što je predsjednik Irana, Mahmoud Ahmadinejad, povezane sa ovim? Ahmadinejad je duboko posvećen Šit i tvrdi da on lično priprema svijet za Mahdijev dolazak. Kako bi svijet bio spašen, mora biti u stanju haosa i pokornosti, a on osjeća da ga Allah vodi da poravna put za to. Ahmadinejad je iznova i iznova davao izjave o uništenju neprijatelja Islama. Iranski predsjednik i njegov kabinet su navodno potpisali ugovor sa al Mahdijem u kojem se zavjetuju da će biti uz njega. Kada ga je ABC novinar Ann Curry direktno pitao u septembru 2009 o tim apokaliptičnim izjavama, Ahmadinejad je rekao: "Imam…će doći sa logikom, kulturom i naukom. Doći će tako da više neće biti rata. Neće biti neprijateljstva niti mržnje. Neće biti konflikta. Pozvaće sve da uđu u bratsku ljubav. Naravno, on će se vratiti sa Isusom Kristom. Njih dvojica će doći zajedno. I djelujući zajedno, ispuniće ovaj svijet ljubavlju."

Kakve veze ima sve ovo sa Antikristom? Prema 2. Solunjanima 2:3-4, postojaće "čovjek grijeha" koji će se otkriti u zadnjim danima, a koji će se suprotstaviti i postaviti sebe iznad svega što se zove Bog. U Danielu 7 čitamo o njegovoj viziji o četiri zvjeri koje predstavljaju kraljevstva koja igraju glavne uloge u Božijem proročkom planu. Četvrta zvijer je opisana (7. i 8. stih) kao strašna, užasna i vrlo jaka, različita od onih koje su došle prije nje. Također je opisana kao "mali rog" koji je iščupao druge rogove. Ovaj mali rog se često identifikuje sa Antikristom. U 25. stihu je opisan kao neko ko "drsko govori protiv Svevišnjeg, i gleda da utamani svece Svevišnjega, i pomišlja na to, da promijeni blagdanska vremena i zakon. I oni će biti predani vlasti njegovoj za jedno vrijeme i za dva vremena i za polovinu vremena (3, 5 godine)". U Danielu 8 vizija ovna i jarca identifikuje kralja koji će se podići u posljednjim vremenima (23. i 25. stih), uništiti mnoge ljude i ustati protiv Krista, ali će on biti svrgnut. Daniel 9:27 prorokuje da će "knez koji će doći" sklopiti sedmogodišnji savez sa mnogim ljudima i tada donijeti veliku pustoš. Ko će biti taj Antikrist? Niko to zasigurno ne zna, ali postoje mnoge teorije, uključujući i mogućnost da će biti Arapin.

Bez obzira na različite teorije, postoji nekoliko paralela između biblijske i šitske teologije na koje bi trebalo da obratimo pažnju. Prvo, Biblija kaže da će Antikristovo kraljevstvo vladati svijetom sedam godina, a Islam tvrdi da će Dvanaesti imam vladati toliko. Drugo, Muslimani očekuju tri godine haosa prije njegovog otkrivanja, a Biblija govori o 3, 5 godina Velikih nevolja prije nego što se Antikrist razotkrije oskvrnućem židovskog hrama. Treće, Antikrist je opisan kao prevarant koji tvrdi da će donijeti mir, ali koji ustvari donosi masovni rat; predviđanje za Dvanaestog imama je da će on donijeti mir kroz masovni rat sa ostatkom svijeta.

Da li će Antikrist biti musliman? Samo Bog zna. Postoji li veza između islamske i kršćanske eshatologije? Svakako izgleda da postoje direktne korelacije,iako one izgledaju kao opis neke velike bitke, prvo iz perspektive gubitnika, koji pokušava da spasi obraz, a zatim iz perspektive pobjednika. Dok ne vidimo ispunjenje ovih stvari, treba da pazimo na riječi iz 1. Ivanove 4:1-4: "Ljubljeni, ne vjerujte svakome duhu, nego kušajte duhove, jesu li od Boga; jer mnogi lažni proroci iziđoše na svijet. Po ovome poznajte Duha Božjega: Svaki duh, koji priznaje, da je Isus Krist u tijelu došao, od Boga je; I svaki duh, koji ne priznaje Isusa, nije od Boga; i ovaj je antikristov, za kojega ste čuli da dolazi, i sad je već u svijetu. Vi ste od Boga, dječice, i nadvladaste ih, jer je veći, koji je u vama, negoli koji je u svijetu".

EnglishVrati se na bosansku stranu

Islamski antikrist? Da li će antikrist biti Musliman?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries