settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Biblija iskvarena, izmijenjena, dopisivana, prerađena ili falsifikovana?

Odgovor


Knjige Starog Zavjeta su napisane od otprilike 1400. p.n.e. do 400. p.n.e. Knjige Novog Zavjeta su napisane od otprilike 40. g.n.e. do 90. g.n.e. Dakle, proslo je otprilike oko 3400 do 1900 godina otkad su napisane. U tom vremenu, originalni manuskripti su se izgubili. Vjerovatno više ne postoje. Također tokom tog vremena, knjige Biblije su se kopirale iznova i iznova. Kopije kopija kopija su se napravile. U svjetlu toga, možemo li još uvijek vjerovati Bibliji?

Kad je Bog prvobitno inspirisao ljude da napišu Njegovu Riječ, to je bilo Bogom nadahnuto i nepogrešivo (2. Timoteju 3:16-17; Ivan 17:17). Biblija nigdje ne ne primjenjuje ovo na kopije originalnih manuskripta. Iako pedantni, kako su to bili prepisivači u pravljenju kopija Pisma, niko nije savršen. Kao posljedica, pojavile su se male razlike u različitim kopijama Pisma. Od hiljade grčkih i hebrejskih manuskripta koji su se pojavili, nisu postojala dva identična, sve dok nije izmišljena štamparska presa, 1500 g.n.e.

Međutim, bilo koji nepristrasan stručnjak će se složiti da je Biblija nevjerovatno dobro očuvana tokom vijekova. Njene kopije iz 14. vijeka su skoro identičnog sadržaja kao kopije iz 3. vijeka. Kad su pronađeni svici Mrtvog mora, stručnjaci su bili šokirani kad su vidjeli kako su oni slični drugim starim kopijama Starog Zavjeta, čak iako su svici Mrtvog mora stotine godina stariji od bilo čega što je ranije pronađeno. Čak su mnogi čvrsti skeptici i kritičari Biblije priznali da je ona prenešena kroz vijekove mnogo tačnije nego ijedan drevni dokument.

Ne postoji apsolutno niti jedan dokaz da je Biblija prerađena, dopisana ili falsifikovana na bilo koji sistematičan način. Savršen obim biblijskih manuskripta pomaže da se prepozna bilo koji pokušaj da se iskrivi Rječ Božija. Ne postoji bitna doktrina Biblije koja je stavljena na sumnju kao rezultat malih razlika koje postoje među manuskriptima.

Ponovo pitanje, možemo li vjerovati Bibliji? Apsolutno! Bog je sačuvao svoju Riječ uprkos nenamjernim propustima i namjernim napadima ljudskih bića. Možemo imati potpuno povjerenje da je Biblija koju imamo danas ista Biblija koja je originalno napisana. Biblija je Riječ Božija i možemo joj vjerovati (2. Timoteju 3:16; Matej 5:18).


Vrati se na bosansku stranu
Da li je Biblija iskvarena, izmijenjena, dopisivana, prerađena ili falsifikovana?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries