settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Bog dozvoljava da prolazimo kroz iskušenja i nevolje?

Odgovor


Jedan od najtežih stvari koja je sastavni dio kršćanskog života je činjenica da kada postanemo Kristovi učenici to nas ne čini imunim na životna iskušenja i nevolje. Zašto bi dobar Bog koji nas voli dozvolioi da prolazimo kroz takve stvari kao što su smrt djeteta, bolest i povreda nas samih ili naših voljenih, finansijske teškoće, briga i strah? Zasigurno, ako nas On voli, uklonio bi to sve od nas. Na kraju krajeva, zar ljubav prema nama ne znači da On želi da nam životi budu lagani i udobni? Pa, ne, ne znači. Biblija jasno naučava da Bog voli one koji su Njegova djeca i da nam "sve okreće na dobro" (Rimljanima 8:28). Dakle, to mora da znači da su iskušenja i nevolje koje On dopušta u našim životima dio svih stvari koje se okreću na dobro. Stoga, za vjernika, sva iskušenja i nevolje mora da imaju božansku svrhu.

Kao i u svim stvarima, Božija krajnja svrha za nas je da postajemo više i više nalik Njegovom Sinu (Rimljani 8:29). Ovo je cilj kršćanina, a sve u životu, uključujući i iskušenja i nevolje, osmišljeno je da nam omogući da ga dosegnemo. To je dio procesa posvećenja, odvojenosti za Božiju svrhu i opremljenosti da se živi za Njegovu slavu. Način na koji nevolje ovo ostvaruju jeobjašnjen u 1. Petrovoj 1:6-7: "U njemu ćete se radovati, iako ste sad malo, ako je potrebno, rastuženi različnim kušnjama, da se kušnja vaše vjere, mnogo dragocjenija od zlata raspadljivoga, koje se kuša ognjem, nađe na hvalu i slavu i čast u dan objavljenja Isusa Krista". Vjera istinskog vjernika će biti učvršćena iskušenjima koja doživljavamo, tako da možemo da se odmorimo u saznanju da je stvarna i da će trajati zauvijek.

Iskušenja razvijaju pobožan karakter, a to je ono što nam omogućava da "se hvalimo i nevoljama znajući, da nevolja vodi k strpljivosti; a strpljivost k iskustvu, a iskustvo k nadi; a nada se ne sramoti, jer se ljubav Božja izli u srca naša Duhom Svetim, koji je dat nama" (Rimljanima 5:3-5). Isus Krist je postavio savršen primjer. "A Bog pokazuje svoju ljubav k nama, što Krist, kad smo bili još grješnici, umrije za nas." (Rimljanima 5:8). Ovi stihovi otkrivaju aspekte Njegove božanske svrhe i za nevolje i kušnje Isusa Krista i za naše. Istrajnost dokazuje našu vjeru. "Ja mogu sve u Onome koji me čini snažnim." (Filipljanima 4:13)

Međutim, moramo da budemo pažljivi da nikad ne pravimo opravdanja za svoje "kušnje i nevolje", ako su one posljedica naših pogrešnih postupaka. "Tek neka nitko od vas ne trpi kao ubojica, ili kradljivac, ili zločinac, ili makar i kao nametljivac" (1. Petrova 4:15). Bog će nam oprostiti grijehe jer je vječnu kaznu za njih platila Kristova žrtva na križu. Međutim, ipak u ovom životu treba da snosimo prirodne posljedice za svoje grijehe i loše izbore. Ali Bog koristi čak i te patnje kako bi nas oblikovao za svoju svrhu i krajnje dobro.

Iskušenja i nevolje donose i svrhu i nagradu. "Svaku radost imajte, braćo moja, kad padate u različne napasti, znajući, da kušanje vaše vjere gradi strpljivost. A strpljivost neka ima savršeno djelo, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka... Blagoslovljen čovjek, koji pretrpi napast, jer, kad bude prokušan, primit će vijenac života, koji je Gospodin obećao onima, koji ga ljube." (Jakov 1:2-4,12)

U svim životnim kušnjama i nevoljama imamo pobjedu. "A hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!" Iako smo u duhovnoj borbi, Sotona nema autoritet nad onim koji vjeruje u Krista. Bog nam je dao svoju Riječ da nas vodi, svog Duha Svetog da nas osposobi i privilegiju da možemo da mu dođemo bilo gdje, u bilo koje doba, da se molimo u vezi bilo čega. On nas također uvjerava da nas nijedna kušnja neće kušati iznad naših mogućnosti da je izdržimo, i da će "s kušnjom dati i ishod da možete izdržati" (1. Korinćanima 10:13).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto Bog dozvoljava da prolazimo kroz iskušenja i nevolje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries