settings icon
share icon
Pitanje

Šta je hipostatičko jedinstvo? Kako Isus može biti i Bog i čovjek u isto vrijeme?

Odgovor


Hipostatičko jedinstvo je izraz koji se koristi da opiše kako je Bog Sin, Isus Krist, preuzeo ljudsku prirodu, a ostao potpuno Bog u isto vrijeme. Isus je uvijek bio Bog (Ivan 8:58, 10:30), ali je utjelovljenjem postao ljudsko biće (Ivan 1:14). Dodatak ljudske prirode božanskoj je Isus, Bog-čovjek. Ovo je hipostatičko jedinstvo, Isus Krist, jedna osoba, potpuno Bog i potpuno čovjek.

Isusove dvije prirode, ljudska i božanska, su neodvojive. On će zauvijek biti Bog-čovjek, potpuno Bog i potpuno čovjek, dvije različite prirode u jednoj osobi. Njegova ljudskost i božanstvo nisu izmiješane, nego ujedinjene, a da nisu izgubile svoj različit identitet. Isus je nekad djelovao u svojim ljudskim ograničenjima (Ivan 4:6, 19:28), a nekad u sili svog božanstva (Ivan 11:43; Matej 14:18-21). U oba slučaja, Njegova djela su proizlazila iz jedne osobe. Isus je imao dvije prirode, ali jednu ličnost.

Doktrina hipostatičkog jedinstva je pokušaj da se objasni kako je Isus mogao biti i Bog i čovjek u isto vrijeme. Ipak, na kraju krajeva, to je doktrina koju ne možemo potpuno razumjeti. Nama je nemoguće potpuno shvatiti kako Bog radi. Mi, kao ljudska bića sa ograničenim umovima, ne bi trebalo da očekujemo da u potpunosti razumijemo neograničenog Boga. Isus je Božiji Sin, začet od Duha Svetog (Luka 1:35). Ali to ne znači da on nije postojao prije začeća. On je oduvijek postojao (Ivan 8:58, 10:30). Kad je začet, postao je i ljudsko biće, osim što je već bio Bog (John 1:1, 14).

Isus je i Bog i čovjek. Oduvijek je bio Bog, ali nije postao čovjek dok ga Marija nije začela. Isus je postao ljudsko biće kako bi se identifikovao s nama u našim borbama (Hebreji 2:17) i, što je važnije, da bi mogao umrijeti na križu, kako bi platio za naše grijehe (Filipljani 2:5-11). Kao zaključak, hipostatičko jedinstvo nas uči da je Isus u potpunosti ljudsko biće i potpuno božanski, da ne postoji mješavina ili razrjeđivanje te dvije prirode i da su one zauvijek ujedinjene u jednoj osobi.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je hipostatičko jedinstvo? Kako Isus može biti i Bog i čovjek u isto vrijeme?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries