settings icon
share icon
Pitanje

Šta je hiperkalvinizam i da li je biblijski?

Odgovor


Jednostavna difinicija je sljedeća: hiperkalvinizam je vjerovanje da Bog spašava odabrane svojom suverenom voljom, uz malo ili bez metoda koje doprinose spasenju (kao što su evangelizam, propovijedanje i molitva za izgubljene). Do jedne nebibiljske greške, hiperkalvinisti prenaglašavaju Božiji suverenitet i podcjenjuju čovjekovu odgovornost u procesu spasenja.

Ono čemu hiperkalvinizam očito vodi je potiskivanje bilo kakve želje za evangeliziranjem izgubljenih. Većina crkava ili denominacija koje se drže hiperkalvinističke teologije je obilježeno fatalizmom, hladnoćom i nedostatkom sigurnosti spasenja. Malo se ističe Božija ljubav prema izgubljenima i Njegovom narodu, a više nebiblijska preokupacija Božijim suvernitetom, odabirom spašenih i Njegov gnjev prema izgubljenim. Evanđelje hiperkalvinista je objava Božijeg spasenja odabranih i Njegove osude izgubljenih.

Biblija jasno naučava da je Bog suveren nad čitavim univerzumom (Daniel 4:34-35), uključujući spasenje ljudi (Efežanima 1:3-12). Ali uz Njegovu suverenost, Biblija također naučava da je Božija motivacija za spasenje izgubljenih ljubav (Evežanima 1:4-5; Ivan 3:16; 1. Ivanova 4:9-10) i da je Njegov način spasenja objavljivanje Njegove Riječi (Rimljanima 10:14-15). Ona također izjavljuje da kršćanin treba da bude strastven i odlučan u svom svjedočenju nevjernima; kao Kristovi ambasadori, mi treba da "preklinjemo" ljude da se pomire sa Bogom (2. Korinćanima 5:20-21).

Hiperkalvinizam uzima biblijsku doktrinu, Božiji suverenitet, i gura je do nebiblijskog ekstrema. Čineći tako, hiperkalvinisti umanjuju Božiju ljubav i neophodnost evangelizacije.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je hiperkalvinizam i da li je biblijski?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries