settings icon
share icon
Pitanje

Šta je hinduizam i u šta vjeruju hinduisti?

Odgovor


Hinduizam je jedna od najstarijih organizovanih religija na svijetu. Njegovi sveti spisi datiraju iz perioda između 1500. i 1400. godine p.n.e. To je jedna od najraznolikijih i najsloženijih religija, sa nekoliko stotina miliona bogova. Hinduisti imaju širok spektar temeljnih vjerovanja i razasuti su u mnogo različitih sekti. Iako po brojnosti zauzima treće mjesto među religijama, hinduizam je prvenstveno rasprostranjen u Indiji i Nepalu.

Vede su glavne i najvažnije svete knjige hinduizma, zatim Upanišada, Mahabharata i Ramajana. Ovi spisi sadrže himne, čini, filozofiju, rituale, pjesme i priče, na kojima hinduisti zasnivaju svoja vjerovanja. Ostale knjige hinduizma su Brahmane, Sutre i Aranjake.

Iako je hinduizam politeistička religija sa 330 miliona bogova, ona ima i jednog vrhovnog boga, Brahmu. Brahma je suština koja nastanjuje svaki dio stvarnosti i postojanja u kosmosu. On je bezličan i nepoznat, a vjeruje se da egzistira u tri različita obličja: kao Brahma – stvoritelj, Višnu – zaštitnik i Šiva – razaratelj. Ta obličja Brahme su poznata i po svojim brojnim inkarnacijama. Teško je napraviti sažetak hindu teologije, jer razne škole ove religije sadrže elemente skoro svih teoloških sistema. Hinduizam može da bude:

1. monistički – postoji samo jedna suština; Šankarina škola

2. panteistički – postoji samo jedno božanstvo koje je identično svijetu; brahmanizam

3. panenteistički – svijet je dio boga; Ramanudžina škola

4. teistički – postoji samo jedan bog koji je odvojen od svoje tvorevine; bakti hinduizam

Proučavanjem ostalih škola vidimo da hinduizam može biti ateistički, deistički, pa čak i nihillistički. Pored toliko različitosti sastavljenih u jednom imenu, postavlja se pitanje šta je to po čemu mogu da se nazovu hindu. Jedini pravi kriterijum je da li vjerovanje prepoznaje Vede kao svete knjige.

Vede su mnogo više od teoloških knjiga. One su zbir bogate i živopisne “teomitologije”, tj. religiozne mitologije koja spaja mit, teologiju i historiju u pripovedačkoj formi. Ta teomitologija je toliko duboko ukorijenjena u indijskoj historiji i kulturi, da se odbacivanje Veda smatra neprijateljstvom prema Indiji. Prema tome, nijedan vjerski sistem koji u nekoj mjeri ne prihvata indijsku kulturu nije hinduistički. Ako sistem prihvata indijsku kulturu i njenu teomitološku historiju, biće prepoznat kao hindu, čak i ako je teistički, nihilistički ili ateistički. Takva otvorenost za suprotnosti zadaje glavobolje zapadnom svijetu koji traži logičku dosljednost i racionalnu održivost u svojim religioznim gledištima. Ali, istini za volju, nisu ništa logičniji kršćani koji tvrde da vjeruju u Jahvu, a žive kao ateisti i time poriču Kristovo prisustvo u svom životu. Kod hindusa je taj kontrast iskrena logička kontradiktornost, a kod kršćanina obično licemjerstvo.

Hinduizam pridaje čovječanstvu atribute božanskog. Brahma je sve i, prema tome, svako ima božansku prirodu. Atman, ili biće, je jedno sa Brahmanom. Svaka realnost izvan Brahmana smatra se iluzijom. Duhovni cilj svakog hinduiste je da postane jedno sa Brahmom i tako prestane da postoji u svom iluzornom obliku individualnosti. Takva sloboda se naziva mokša. Dok ne postigne mokšu, hinduista vjeruje da će biti reinkarniran sve dotle dok u potpunosti ne spozna istinu, a to je da ne postoji ništa osim Brahme. Šta će neko biti u sljedećoj reinkarnaciji zavisi od karme, principa uzroka i posljedice kojim upravlja prirodna ravnoteža. Prošlost pojedinca određuje njegove buduće živote.

Ovo je bio kratak pregled hinduizma, ali je sasvim jasno da je ta religija u kontrastu sa biblijskim kršćanstvom u gotovo svim svojim sferama. Ono ima jednog Boga koji je ličan i pristupačan (Ponovljeni zakon 6:5; 1. Korinćanima 8:6) i jedno Sveto pismo. Kršćanstvo uči da je Bog stvorio Zemlju i sve što je na njoj (Postanak 1:1; Hebrejima 11:3), da je čovjek stvoren po Božijem obličju i da ima samo jedan život (Postanak 1:27; Hebrejima 9:27-28), kao i da spasenje dolazi samo preko Isusa Krista (Ivan 3:16; 6:44; 14:16; Djela 4:12). Hinduizam kao relligiozni sistem podbacuje jer ne uviđa da je Isus jedinstveni otjelotvoreni bogočovjek i Spasitelj koji je jedini izvor spasenja za čovječanstvo.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je hinduizam i u šta vjeruju hinduisti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries