settings icon
share icon
Pitanje

Ko će naseljavati hiljadugodišnje kraljevstvo?

Odgovor


Postojaće dvije posebne grupe koje će naseljavati Zemlju tokom hiljadugodišnjeg kraljevstva – oni sa proslavljenim tijelima i oni sa zemaljskim, koji su preživjeli Nevolje i ušli u njega. Oni sa proslavljenim tijelima su došli od Crkve, primivši ih pri Uznesenju (1. Solunjanima 4:13-18; 1. Korinćanima 15:21-23, 51-53), a drugi su uskrsnuli nakon što se Krist vratio na Zemlju (Otkrivenje 20:4-6). Oni sa zemaljskim tijelima se dijele u dvije grupe: vjerujući pagani i vjerujući Židovi (Izrael).

U Otkrivenju 19:11-16 vidimo povratak Isusa Krista na Zemlju, znan kao Njegov drugi dolazak. Uznesenje (1. Solunjanima 4:13-18; 1. Korinćanima 15:51-53) je Kristova pojava u zraku, ne Njegov drugi dolazak. Ovo pominjem kako bismo napravili razliku između Uznesenja i drugog Kristovog dolaska. U otkrivenju 19-20 nema pomena o bilo kakvom uznesenju. Zaključuje se da će sveti koji budu na Zemlji kada se Isus vrati ostati na Zemlji, kako bi ušli u hiljadugodišnje kraljevstvo u svojim prirodnim tijelima. Ako su Uznesenje ili bilo koji događaj u kojem živi vjernik prima proslavljeno tijelo uključeni u Kristov drugi dolazak na Zemlju, očekivalo bi se da se tako velika stvar pomene u Otkrivenju 19. Ali takvi stihovi ne postoje. Jedini događaj koji vodi ka tome da će vjernici dobiti proslavljeno tijelo se nalazi u Otkrivenju 20:4-6, gdje oni koji su postali vjerni tokom Nevolja i bili ubijeni radi svoje vjere, uskrsnu. Također se vjeruje da će u to isto vrijeme Starozavjetni sveti biti uzneseni i da će također primiti proslavljena tijela (vidi također Daniel 12:2).

Matej 25:31-46 je još jedan odlomak koji treba razmotriti. On je poznat kao odvajanje ili sud ovaca i jaraca, što se odnosi na pravedne i nepravedne neznabošce. Krist će suditi nepravedne neznabošce (jarce) i oni će biti bačeni u ognjeno jezero, na vječnu kaznu (Matej 25:46). Prema tome, nijedan od njih neće preživjeti i ući u hiljadugodišnje kraljevstvo. Pravedni neznabošci, ili ovce, će preživjeti i ući u isto. Oni će se naroditi i naseliti Zemlju. Međutim, oni nisu jedini koji će dobijati djecu tokom hiljadugodišnjeg kraljevstva.

Stiče se utisak da će, kada se Krist vrati, cijeli Izrael vjerovati u Njega (Zaharija 12:10). Oni također neće primiti proslavljena tijela (kao što će oni koji su uzneseni prije Nevolja i oni koji nakon toga uskrsnu). Također će rađati djecu tokom hiljadugodišnjeg kraljevstva.

Dakle, vjernici iz neznabožaca, Izrael i uskrsnuti/uzneseni vjernici (svi koji imaju proslavljena tijela) će nastaniti Zemlju. Treba zapaziti, međutim, da se vjernici sa proslavljenim tijelima neće razmnožavati. Nakon ovog života neće biti braka (Matej 22:30).

Djeca rođena tokom hiljadugodišnjeg kraljevstva će biti odgovorna za sopstvenu vjeru u Krista, baš kao što su to bile ranije generacije (vjera u Krista od vremena Njegovog dolaska; vjera u Boga ranije – Postanak 15:2-6; Habakuk 2:4; Rimljanima 3:20). Nažalost, neće sva djeca koja se rode u hiljadugodišnjem kraljevstvu povjerovati u Njega. Oni koji ne povjeruju će biti povučeni od Sotone u buntovništvo protiv Boga, na kraju tog perioda, kada ovaj bude pušten na kratko vrijeme (Otkrivenje 20:7-10).

Za dalje razmatranje ove teme (ko će živjeti u hiljadugodišnjem kraljevstvu), vidi također sljedeće odlomke: Izaija 2:2-4; Zaharija 14:8-21; Ezekiel 34:17-24; Daniel 7:13-14; Mihej 4:1-5.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Ko će naseljavati hiljadugodišnje kraljevstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries