settings icon
share icon
Pitanje

Šta je to groza pustoši?

Odgovor


Izraz “groza pustoši” potiče iz Mateja 24:15: “Dakle, kad vidite 'grozu pustoši', o kojoj govori prorok Daniel, gdje stoji ‘na svetom mjestu’ – tko čita, neka shvati!” Ovo se odnosi na Daniela 9:27: “I sklopit će savez s mnogima za jednu sedmicu: a u polovici sedmice prestat će žrtva i prinos: na vrhu Hrama bit će grozota pustoši sve do svršetka, dok se određeno pustošenje ne obori na pustošnika.” 167. g.p.n.e. grčki vladar Antiochus Epiphanies je postavio oltar Zeusu preko oltara za žrtve paljenice u hebrejskom hramu u Jeruzalemu. Također je žrtvovao svinju na hramskom oltaru. Ovaj događaj je poznat kao groza pustoši.

U Mateju 24:15, Isus je govorio 200 godina nakon što se opisani događaj, poznat kao groza pustoši, dogodio. Dakle, mora da je On prorokovao o drugoj grozi pustoši, događaju koji je trebalo da se desi u budućnosti, u hebrejskom hramu u Jeruzalemu. Najviše tumača biblijskih proroštava vjeruje da je Isus govorio o Antikristu koji će učiniti nešto vrlo slično onome što je Antiochus Epiphanies uradio. Ovo potvrđuje činjenica da se neke stvari koje je Daniel prorekao u Danielu 9:27 nisu desile u 167 g.p.n.e. sa Antiochusom Epiphaniesom. On nije potvrdio zavjet sa Izraelom na sedam godina. Antikrist je taj koji će, na kraju vremena, ustanoviti zavjet sa Izraelom na sedam godina i zatim ga prekršiti, radeći nešto slično grozi pustoši u hebrejskom hramu u Jeruzalemu.

Šta god da je groza pustoši u budućnosti, ni u čijem umu neće ostaviti nikakvu sumnju da će to učiniti osoba znana kao Antikrist. Otkrivenje 13:14 ga opisuje kao nekog ko će napraviti neku vrstu slike koju će svi biti primorani da obožavaju. Pretvaranje hrama živoga Boga u mjesto slavljenja Antikrista je zaista “groza”. Oni koji su živi i koji ostanu tokom nevolja bi trebalo da budu budni i da prepoznaju da je ovaj događaj početak 3 1/2 godina od najgoreg perioda nevolja i da je povratak Gospoda Isusa blizu. “Bdijte i molite svaki čas, da biste mogli umaći svemu onomu što se ima dogoditi i održati se pred Sinom Čovječjim.” (Luka 21:36).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je to groza pustoši?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries