settings icon
share icon
Pitanje

Da li su djeca kažnjena za grijehe svojih roditelja?

Odgovor


Djeca nisu kažnjena za grijehe koje su počinili njihovi roditelji; niti su njihovi kažnjeni za grijehe svoje djece. Svako od nas je odgovoran za svoje sopstvene grijehe. Ezekiel 18:20 nam kaže: “Duša koja griješi, ona će poginuti. A sin neće nositi krivnje oca, i otac neće nositi krivnje sina”. Ovaj stih veoma jasno pokazuje da kaznu za grijeh snosi osoba koja ga je i počinila.

Postoji stih koji može da navede da nas Biblija uči da grijeh jedne generacije plaća neka druga, ali to tumačenje nije ispravno. Taj stih je Izlazak 20:5, koji kaže, vezano za idole: “Ne padaj ničice pred njima i ne klanjaj im se! Jer ja Gospodin, Bog tvoj, jesam Bog revnitelj, koji kazni opačinu otaca na djeci, unučadi i praunučadi onih koji me mrze”. Ovdje se ne radi toliko o kazni, nego o posljedicama. To znači da posljedice za nečiji grijeh mogu osjećati generacije koje dođu iza one koja je zgriješila. Bog je rekao Izraelcima da će njihova djeca osjećati uticaj generacije svojih roditelja, kao prirodnu posljedicu njihove neposlušnosti i mržnje prema Bogu. Djeca koja su odrasla u takvom okruženju će praktikovati istu idolatriju, time padajući u već utvrđen obrazac neposlušnosti. Rezultat neposlušnosti jedne generacije je duboko ukorijenjena poročnost, tako da je potrebno par generacija da se to iskorijeni. Bog nas ne smatra odgovornima za grijehe naših roditelja, ali mi nekada snosimo posljedice onoga što su oni počinili, kao što nam Izlazak 20:5 slikovito kaže.

Kao što nam Ezekiel 18:20 pokazuje, svako od nas je odgovoran za svoje sopstvene grijehe i moramo snositi kaznu za njih. Ne možemo dijeliti svoju krivicu sa nekim drugim, niti neko drugi može biti odgovoran za nju. Međutim, postoji izuzetak za ovo pravilo, a ono se odnosi na cijelo čovječanstvo. Jedan čovjek je ponio grijehe ostalih i platio kaznu za njih, tako da grešnici mogu biti potpuno pravedni i čisti u Božijim očima. Taj čovjek je Isus Krist. Bog je poslao Isusa na ovaj svijet da zamijeni svoju savršenost za naš grijeh. “Njega koji nije znao grijeha, opteretio je za nas grijehom da mi postanemo Božja pravda u njemu.” (2. Korinćanima 5:21) Isus Krist je uzeo kaznu za grijehe onih koji dođu Njemu u vjeri. EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li su djeca kažnjena za grijehe svojih roditelja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries