settings icon
share icon
Pitanje

Da li je proždrljivost grijeh? Šta Biblija kaže o pretjeranom konzumiranju hrane?

Odgovor


Izgleda da je proždrljivost grijeh koji Kršćani vole da ignorišu. Često smo brzi da etiketiramo pušenje i alkohol kao grijeh, ali se iz nekog razloga proždljivost prihvata ili barem toleriše. Mnogi argumenti koji se koriste kod pušenja i konzumiranja alkohola, kao što su zdravlje i ovisnost, jednako se mogu primijeniti na proždrljivost. Mnogi vjernici ne bi čak ni razmislili o čaši vina ili cigareti, ali ih ne grize savjest kada se prejedaju za večerom. Ovo ne bi trebalo tako da bude!

Izreke 23:20-21 nas upozoravaju: “Ne budi među pijanicama i izjelicama! Jer pijanica i izjelica osiromaše, i pospanost odijeva u prnje”. Izreke 28:7 objavljuju: “Tko drži zakon, sin je razuman, a tko se druži s izjelicama, sramoti svojega oca”. Izreke 23:2 proklamuju: “Stavi sebi nož u grlo, ako imaš velik tek!”

Fizički apetiti su analgoija naše sposobnosti da kontrolisemo sebe. Ako nismo u stanju da kontrolišemo svoj apetit za hranom, vjerovatno ne možemo da kontrolišemo ni druge navike, kao i one u umu (požuda, pohlepa, ljutnja), niti možemo da čuvamo svoja usta od tračanja ili svađanja. Ne smijemo da dozvolimo da naši apetiti kontrolišu nas, nego mi treba da imamo kontrolu nad njima (vidi Ponovljeni zakon 21:20, Izreke 23:2, 2. Petrova 1:5-7, 2. Timoteju 3:1-9 i 2. Korinćanima 10:5.). Sposobnost da se kaže “ne” bilo čemu pretjeranom – samokontrola – je jedan od plodova Duha, zajednička svim vjernicima (Galaćanima 5:22).

Bog nas je blagoslovio hranom kojom je ispunio zemlju, a koja je ukusna, hranjiva i u kojoj možemo da uživamo. Trebalo bi da poštujemo ono što je On stvorio time što ćemo uživati u toj hrani i što ćemo je jesti u razumljivim količinama. Bog nas poziva da kontrolišemo svoj apetit, umjesto da on kontroliše nas. EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je proždrljivost grijeh? Šta Biblija kaže o pretjeranom konzumiranju hrane?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries