settings icon
share icon
Pitanje

Ako je Isus platio cijenu za naš grijeh, zašto mi još uvijek trpimo njegove posljedice?

Odgovor


"Jer je plaća za grijeh smrt; a milost Božja: Život vječni u Kristu Isusu Gospodinu našemu" (Rimljanima 6:23). Krist je platio kaznu za naš grijeh. Svi mi smo zaslužili smrt, što je krajnja kazna za njega. Svi će platiti za svoj grijeh, osim ako ne dođu Kristu, koji je platio cijenu za grijeh svojom krvlju. Adam i Eva su trpili posljedice za to što su zgriješili, time što su bili istjerani iz Vrta. Umjesto "posljedicama", mi bi trebalo da to smatramo "disciplinom". Pisac Poslanice Hebrejima o disciplini i njenoj svrsi kaže sljedeće: "I zaboravili ste opomenu koju vam kao sinovima govori: Sine moj, ne omalovažavaj stege Gospodnje i ne kloni kad te on kori. Jer koga Gospod ljubi, toga i kažnjava; i šiba svakog sina kojeg prihvaća".

"Ako stege podnosite, Bog s vama kao sa sinovima postupa. Ta ima li koji sin kojega otac ne kažnjava? Ako li ste bez stege, koje su svi dionici, onda ste nezakončad, a ne sinovi. Zatim, naše smo tjelesne očeve imali kao odgojitelje i poštivali ih. Nećemo li se mnogo više podređivati Ocu duhova pa živjeti? Ta oni su nas nešto malo dana — po svom nahođenju — odgajali, a On nama na korist, da postanemo sudionici njegove svetosti. A nijedno se, doduše, sadašnje odgajanje ne čini da je radost, nego žalost, ali onima koji su njime uvježbani ¬poslije donosi mironosni plod pravednosti." (Hebrejima 12:5-11)

Bog pokazuje svoju ljubav time što nas ispravlja i/ili time što koristi disciplinu da nas dovede tamo gdje On želi da budemo. Šta radi dobar otac kada vidi da njegovo dijete skreće sa pravog puta? Vraća ga nazad disciplinom. Ona može da bude u različitim formama, u zavisnosti od ozbiljnosti prijestupa. Ako se dijete nikad ne disciplinira ili nikad ne trpi posljedice svojih pogrešnih djela, nikada neće naučiti šta je ispravno.

Stoga, Bog iz ljubavi disciplinuje one koji su Njegovi. Ako nikada nismo trpili posljedice svojih grijeha, kako bismo znali kad radimo nešto pogrešno ili ispravno? Psalmista kaže: "Neće li se urazumiti svi što čine bezakonje, koji proždiru narod moj kao da jedu kruh? Boga oni ne zazivlju" (Psalam 53:4). Vidi također Psalam 10:11: "U srcu svome veli: 'Zaboravi Gospod, odvrati lice i nikoga ne vidi!'" Ako Bog ne donese posljedice, mi ne bismo naučili lekciju iz svojih grešaka i promijenili svoje puteve. Bog disciplinuje samo one koji su Njegovi, a to čini iz svoje ljubavi za nas, ne da nas povrijedi ili sruši. To je Božiji način da nam kaže: "Dijete moje, ideš pogrešnim putem i vrijeme je da se okreneš i činiš ono što je ispravno". Ako nas ne ispravlja kada radimo nešto pogrešno, tada ćemo nastaviti da griješimo.

Bog je platio kaznu za naše grijehe, da mi više nećemo morati da pretrpimo drugu smrt, koja je pakao (Otkrivenje 20:14). Radi svoje ljubavi prema nama, On nas disciplinuje i dovodi u odnos sa sobom koji želi. Dakle, sljedeći put kada osjetiš da trpiš posljedice za svoj grijeh, sjeti se da je to Bog koji te disciplinuje iz ljubavi.

Napokon, djela neposlušnosti Božijem zakonu će često imati privremene posljedice koje nemaju ništa sa Božijom disciplinom. Na primjer, ubica koji dođe Kristu i pokaje se za sve svoje grijehe će primiti Božije oproštenje u smislu vječnosti, i uživaće puninu zajedništva s Njim, vječno u nebu. Međutim, društvo u kojem živi će i dalje zahtijevati da on plati cijenu za svoj zločin u privremenom smislu. Možda će morati da provede čitav život u zatvoru ili će čak biti pogubljen za to što je učinio. Ali čak i u ovim situacijama, Bog može da ga silno upotrijebi, dok čeka svoje krajnje otkupljenje i vječnu radost.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Ako je Isus platio cijenu za naš grijeh, zašto mi još uvijek trpimo njegove posljedice?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries